Ενας φίλος του Αγιαξ που ίσως δυσκολεύεται να αποδεχτεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα του | ANP via Getty Images
Επικαιρότητα

Φέρτε μας τον (παλιό, καλό) Αγιαξ

Μια εβδομάδα πριν ταξιδέψει στην Αθήνα για να αναμετρηθεί με την ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ο Αγιαξ βιώνει την πιο μεγάλη κρίση στην 123χρονη ιστορία του. Η ρίζα του κακού θα πρέπει να αναζητηθεί στις αποχωρήσεις δυο σπουδαίων προσωπικοτήτων των γηπέδων, που όριζαν τις τύχες του. Για την ακρίβεια, στο «μέγεθος» εκείνων που τους διαδέχθηκαν
Sportscaster

Τα φοβερά επεισόδια που διέκοψαν το «Klassieker» Αγιαξ – Φέγενορντ την περασμένη Κυριακή, δεν τα βλέπεις συχνά στα γήπεδα της Ολλανδίας. Ηταν το ξέσπασμα του θυμού που κόχλαζε εδώ και μήνες στις εξέδρες της «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», αποτέλεσμα των πιο απογοητευτικών εμφανίσεων που έχει πραγματοποιήσει το φημισμένο club του Αμστερνταμ στην αρχή μιας σεζόν μετά το 1964-1965. Τότε που ο Κρόιφ, ο ποδοσφαιριστής – σύμβολο του συλλόγου, είχε μόλις ενταχθεί στην πρώτη του ομάδα.

Ο 36 φορές πρωταθλητής Ολλανδίας βρίσκεται στη 14η θέση της βαθμολογικής κατάταξης (στην Eredivisie συμμετέχουν 18 ομάδες), έχει πετύχει μόλις μία νίκη σε 4 ματς, και απέχει, ήδη, 10 βαθμούς από την κορυφή, την οποία μοιράζονται η Αϊντχόφεν με την Αλκμααρ. Στον πρώτο του αγώνα στο Γιουρόπα Λιγκ, στον όμιλο της ΑΕΚ, παραχώρησε ισοπαλία (3-3) στη Μαρσέιγ, που, επίσης, δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της.

Τα προβλήματα του «Αίαντα» είχαν φανεί από την περασμένη σεζόν. Τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα, 13 βαθμούς πίσω από τη Φέγενορντ, έχασε το Κύπελλο Ολλανδίας από την Αϊντχόφεν, απέτυχε παταγωδώς στο Τσάμπιονς Λιγκ (με αποκορύφωμα το ταπεινωτικό 1-6 από τη Νάπολι στο Αμστερνταμ), και υποβιβάστηκε στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε στους «16» από την Ουνιόν Βερολίνου. Πόσα να αντέξουν οι οπαδοί μιας ομάδας που έχει τις επιτυχίες στο dna της, και που πριν από τέσσερα χρόνια έπαιζε την καλύτερη μπάλα στην Ευρώπη;

Τα καπνογόνα που άναψαν οι φίλοι του Αγιαξ κατέληξαν στον αγωνιστικό χώρο και αυτό οδήγησε στην διακοπή του αγώνα

Στο κυριακάτικο ντέρμπι με τη Φέγενορντ, που αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» στο ολλανδικό ποδόσφαιρο, ο Αγιαξ δέχτηκε το πρώτο γκολ μόλις στο 9ο λεπτό. Το δεύτερο, εννέα λεπτά αργότερα. Και το τρίτο, λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο 45λεπτο. Στις αρχές του β’ μέρους ήρθε η… έκρηξη: ρίψεις καπνογόνων και φωτοβολίδων στον αγωνιστικό χώρο, βανδαλισμός της κεντρικής εισόδου του γηπέδου, κι έπειτα πολύωρες συγκρούσεις με την έφιππη αστυνομία σε δρόμους της πόλης. Ο διαιτητής διέκοψε το ματς τρεις φορές -την τρίτη, στο 55’, οριστικά- και τα 35 υπόλοιπα λεπτά θα παιχθούν απόψε (27/9) κεκλεισμένων των θυρών.

Λίγες ώρες μετά το «ντέρμπι της ντροπής» ο Αγιαξ ανακοίνωσε την απόλυση του γερμανού τεχνικού διευθυντή, Σβεν Μίσλιντατ. Σύντομα θα τον ακολουθήσει στην έξοδο ο γενικός διευθυντής, Γιαν φαν Χαλστ, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, ήταν προσωρινός σε αυτό το πόστο. Οσο για τον προπονητή, Μορίς Στάιν, που ανέλαβε την ομάδα τον περασμένο Ιούνιο, ίσως να είχε, ήδη, απομακρυνθεί, αν είχε βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Αλλά αυτή τη στιγμή κανένας αξιόλογος τεχνικός δεν δείχνει πρόθυμος να δεχθεί τη θέση.

Σύμφωνα με τους πιο έγκυρους ποδοσφαιρικούς αναλυτές η ρίζα του κακού θα πρέπει να αναζητηθεί στις αποχωρήσεις δυο σπουδαίων προσωπικοτήτων των γηπέδων, που όριζαν τις τύχες του συλλόγου: του αθλητικού διευθυντή, Μαρκ Οφερμαρς, τον Φεβρουάριο του 2022, και του γενικού διευθυντή, Εντβιν φαν ντερ Σαρ, τον Μάιο του 2023. Για την ακρίβεια, στο «μέγεθος» εκείνων που τους αντικατέστησαν. Στην πραγματικότητα, στον σημερινό Αγιαξ δεν υπάρχει «αφεντικό». Και, ταυτοχρόνως, όλοι έχουν ένα μερίδιο εξουσίας.

Η επόμενη ημέρα του αγώνα…

Ο 54χρονος φαν Χαλστ, ο οποίος επελέγη -έστω, προσωρινά- για το αξίωμα που μέχρι πρότινος κατείχε ο φαν ντερ Σαρ, είναι πρώην ποδοσφαιριστής – όχι από τους πλέον επιφανείς. Οι συμμετοχές του στα τρία χρόνια που έπαιξε στον Αγιαξ, έως το 2002, μετριούνται στα δάκτυλα. Τελευταία εργαζόταν ως τηλεσχολιαστής αγώνων στο Ziggo Sport, ένα αθλητικό κανάλι της Ολλανδίας.

Ο Μίσλιντατ, που πήρε τη θέση του Οφερμαρς, διέθετε αξιόλογο βιογραφικό (υπήρξε στέλεχος της υπέροχης Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ), όμως στον Αγιαξ δεν δικαίωσε το προσωνύμιο «διαμαντομάτης», που τον συνόδευε. Στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει χρήματα πούλησε 11 παίκτες και αγόρασε 13, όμως αυτοί που ήρθαν, αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι από εκείνους που έφυγαν.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Γερμανό, όταν αποκαλύφθηκε ότι για μια από αυτές τις μεταγραφές, του κροάτη αριστερού μπακ, Μπόρνα Σόσα, μεσολάβησε μια δική του εταιρεία: η Matchmetrics GmbH, που δραστηριοποιείται στη στατιστική ανάλυση και το σκάουτινγκ νεαρών ταλέντων, στην οποία ο Μίσλιντατ κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο ίδιος επέλεξε και τον προπονητή, τον άσημο και σχετικά άπειρο Στάιν, που είχε εργαστεί σε συλλόγους όπως η Μπρέντα και η Σπάρτα Ρότερνταμ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η De Telegraaf, λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι με τη Φέγενορντ είχε μπει στα αποδυτήρια, απόντος του Στάιν, και είχε προειδοποιήσει τους παίκτες ότι θα τον απέλυε, αν τα επόμενα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά.

«Στον Αγιαξ επικρατεί το απόλυτο χάος», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γνωστός ολλανδός αναλυτής, Γιάαπ Στάλενμπουργκ. «Ο σύλλογος χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη, έναν δικτάτορα, που θα βάλει μια τάξη».

Μια εβδομάδα πριν ταξιδέψει στην Αθήνα για να αναμετρηθεί με την ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ο γίγαντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βιώνει την πιο μεγάλη κρίση στην 123χρονη ιστορία του. Μια κρίση υπαρξιακή, σύμφωνα με την εφημερίδα NRC.