Δεν είναι μόνη της η ηθοποιός. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών την υποστηρίζουν, την ώρα που οι θαυμαστές του πρώην συζύγου της, Τζόνι Ντεπ, τη «σταυρώνουν» στο διαδίκτυο | Shutterstock
Επικαιρότητα

Φεμινίστριες και διασημότητες στο πλευρό της Αμπερ Χερντ

Ηθοποιοί, συγγραφείς και γνωστές oργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή υποστήριξης της ηθοποιού, η οποία δέχεται παρενοχλήσεις μετά τις κατηγορίες του Τζόνι Ντεπ ότι τον είχε καταγγείλει ψευδώς για κακοποίηση
Protagon Team

Περισσότερα από 130 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφέως Γκλόρια Στάινεμ και αξιόλογων οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως το Women’s March, δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή υποστήριξης της ηθοποιού Αμπερ Χερντ, η οποία έχασε την υπόθεση της μήνυσης που είχε καταθέσει εναντίον του πρώην συζύγου της Τζόνι Ντεπ για συκοφαντική δυσφήμιση, τον περασμένο Ιούνιο.

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στο NBC News, οι φεμινιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την παρενόχληση που αντιμετώπισε η Χερντ μετά τη δίκη. Ομάδες που ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση για τη σεξουαλική επίθεση και την ενδοοικογενειακή βία υπέγραψαν επίσης την επιστολή.

«Μεγάλο μέρος αυτής της παρενόχλησης τροφοδοτήθηκε από την παραπληροφόρηση, τον μισογυνισμό, την αμφιφοβία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι καταγγελίες μιας γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική επίθεση έγιναν αντικείμενο χλευασμού», ανέφερε η επιστολή.

«Τα ίδια τροπάρια παραπληροφόρησης και κατηγοριών θυμάτων χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον άλλων γυναικών που έχουν καταγγείλει κακοποίηση».

Η Χερντ έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις, ιδιαίτερα στα social media, από θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ, που την κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα περί ενδοοικογενειακής βίας που υπέστη κατά τη διάρκεια της σχέσης της μαζί του. Το ζευγάρι χώρισε το 2017, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ο Ντεπ κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μια δημοσίευση σε στήλη της Washington Post όπου η Χερντ έγραφε πως ήταν «ένα δημόσιο πρόσωπο που “εκπροσωπούσε” την κακοποίηση». Η Χερντ δεν είχε αναφέρει το όνομα του Ντεπ, αλλά σύμφωνα με τους δικηγόρους του ήταν σαφές πως το άρθρο αναφερόταν σε κατηγορίες μετά το διαζύγιό τους.

Μετά από δίκη επτά εβδομάδων, δικαστής της Βιρτζίνια επιδίκασε στον Ντεπ αποζημίωση 15 εκατ. δολαρίων, η οποία αργότερα μειώθηκε σε 10,35 εκατ. δολάρια.

Η Χερντ, λίγο μετά τη δίκη, δήλωσε «απογοητευμένη με το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες».

«Αυτό λέγεται οπισθοδρόμηση: μια γυναίκα που μιλάει ανοιχτά, ντροπιάζεται και ταπεινώνεται δημόσια. (Μια τέτοια αποφαση) ανατρέπει το σκεπτικό ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», είπε.

Ο Ντεπ υπέβαλε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, σύμφωνα με την οποία η πρώην σύζυγός του δικαιούται τελικά 2 εκατ. δολάρια, επειδή, όπως δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του, οι κατηγορίες περί κακοποίησης της ηθοποιού ήταν «φάρσα».