Φέι και Μαρτσέλο «εραστές» υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Βιτόριο Ντε Σίκα | Keystone Features/Getty Images
Επικαιρότητα

Φέι Ντάναγουεϊ: «Ηθελα να παντρευτώ τον Μαστρογιάνι»…

Εκ βαθέων εξομολογήσεις της αμερικανίδας ηθοποιού σε ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Καννών. «Ο Μαστρογιάνι είναι ο μοναδικός άνδρας που θα ήθελα για σύζυγο» εξομολογήθηκε. Και χρόνια αφ’ ότου έδωσαν το τελευταίο φιλί τους, εκείνος την περιέγραψε ως «τυπική Αμερικανίδα, λίγο σοφιστικέ, που τριγυρνούσε με ένα μαντίλι στο κεφάλι της»
Protagon Team

Το ντοκιμαντέρ «Faye» περιλαμβάνεται στις προβολές του Φεστιβάλ Κανών και είναι όχι απλώς αφιερωμένο στην ηθοποιό Φέι Ντάναγουεϊ, αλλά εξαιρετικό «πορτρέτο» της. Η Corriere della Sera έγραψε πόσο ενθουσιάστηκε όταν το είδε να ξεκινάει με το εξής πλάνο: «Η ηθοποιός κάθεται δίπλα στην πισίνα ξενοδοχείου του Μπέβερλι Χιλς πριν από 47 χρόνια, έχοντας παρέα το Οσκαρ που κέρδισε το προηγούμενο βράδυ για το φιλμ ‘‘Network’’ του Σίντνεϊ Λιούμετ και κάμποσες εφημερίδες που την εξυμνούσαν». Μοναξιά, δηλαδή, που της λείπει όμως και η βαβούρα. Το… συναμφότερον, που λένε.

Πού αλλού στάθηκαν οι Ιταλοί; «Στην αγέρωχη και άφθαστη ομορφιά της, με τα προεξέχοντα ζυγωματικά όπου μοιάζει να συγκεντρώνεται όλη η γοητεία και το ταλέντο». Επίσης, «στο χαμόγελό της, που κρύβει τη ατίθαση φύση της». Καλά, τέτοια όμορφα και υπαινικτικά γυναικεία πρόσωπα βλέπεις και στα λεωφορεία, θα πείτε. Για να λέμε την αλήθεια, δεν μπορείς να ξεκολλήσεις το μάτι σου από πάνω τους. Οχι ακριβώς. Της Ντάναγουεϊ το πρόσωπο «έκανε τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να χάσει τα μυαλά του». Να την η διαφορά, λοιπόν.

Αν πιστέψουμε τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, τον Λοράν Μπουζερό, ο ίδιος πίεσε τα πράγματα επειδή είναι φίλος με τον γιο της Ντάναγουεϊ. Το κίνητρό του, λέει, ήταν η μεγάλη αγάπη του για τη μαμά του φίλου του, την οποία έβλεπε πιτσιρικάς στο πανί και τη θαύμαζε. «Ηταν η αγαπημένη μου ηθοποιός. Η αφίσα της ήταν κολλημένη στον τοίχο μου καθ’ όλη την παιδική μου ηλικία». Η ηθοποιός επείσθη ύστερα από «ψήσιμο» χρόνων, όπως ομολόγησε ο σκηνοθέτης. Το ψηστήρι το είχε αναλάβει προσωπικά ο γιος, ώστε όλα να τελειώσουν κατ’ ευχήν. Διότι ούτε στην Αμερική οι μανάδες χαλάνε τα χατίρια των γιων τους.

Αφισέτα του φιλμ στα γυρίσματα του οποίου η Φέι και ο Μαρτσέλο έγιναν όντως εραστές, δηλαδή amanti (web)

Η Ντάναγουεϊ, κατά τις πληροφορίες, δούλεψε χωρίς σενάριο, αφού το θέμα ήταν η ζωή της. Και μίλησε για πράγματα τα οποία δεν είχε αναφέρει δημοσίως ποτέ. «Ηταν κάτι λυτρωτικό για αυτήν». Οι Ιταλοί στάθηκαν στο κεφάλαιο Μαστρογιάνι. «Με τον Μαρτσέλο είχαν μία έντονη διετή σχέση που γεννήθηκε το 1968  στα γυρίσματα του φιλμ ‘‘Amanti’’ του Βιτόριο ντε Σίκα. ‘‘Ο Μαστρογιάνι είναι ο μοναδικός άνδρας που θα ήθελα για σύζυγο’’ εξομολογήθηκε η Ντάναγουεϊ. Και χρόνια αφ’ ότου έδωσαν το τελευταίο φιλί τους, εκείνος την περιέγραψε ως ‘‘τυπική Αμερικανίδα, λίγο σοφιστικέ, που τριγυρνούσε με ένα μαντίλι στο κεφάλι της’’».

Στα υπόλοιπα κομμάτια του ντοκιμαντέρ που άρεσαν στην Corriere περιλαμβάνονται τα σχόλια της ηθοποιού για τα κουσούρια της: για «τη διπολική διαταραχή, τις μανιοκαταθλιπτικές κρίσεις, τον αλκοολισμό» και, στο βάθος, για «τον χωρισμό των γονιών της». Ο γιος της Ντάναγουεϊ σχολίασε, ανέφερε κλείνοντας το μιλανέζικο μέσο, με μία φράση: «Θα ήταν τόσο καλή αν δεν είχε υποφέρει;…»

Δείτε ένα βίντεο από την εμφάνιση της Φέι Ντάναγουεϊ στις Κάνες: