Ο Ιλια Πονομάρεφ: «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος είναι να πέσει το καθεστώς στη Μόσχα» | Facebook
Επικαιρότητα

February Morning: Η ρωσόφωνη ΤV του Κιέβου που θέλει να ρίξει τον Πούτιν

Τα κανάλια του Ιλια Πονομάρεφ, πρώην βουλευτή της Δούμας, εκπέμπουν από την ουκρανική πρωτεύουσα και απευθύνονται στο τηλεοπτικό κοινό που κατοικεί στη Ρωσία με στόχο να υπερνικήσουν την εκτεταμένη παραπληροφόρηση των ρωσικών ΜΜΕ και να δείξουν την αλήθεια για τον πόλεμο στους Ρώσους
Protagon Team

Ενας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός που εκπέμπει από το Κίεβο, έχει ένα βασικό στόχο: την πτώση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ονομάζεται February Morning («Πρωινό του Φεβρουαρίου», αναφερόμενο στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) και απευθύνεται αποκλειστικά σε κατοίκους της Ρωσίας. Το προσωπικό του αποτελείται από ρώσους και ουκρανούς δημοσιογράφους και τεχνικούς. Κάποιοι ρεπόρτερ μάλιστα εργάζονται σε πόλεις της Ρωσίας και στέλνουν κρυφά τις ανταποκρίσεις τους.

Ιδρυτής του σταθμού είναι ο Ιλια Πονομάρεφ, κάποτε βουλευτής της Δούμας. Το 2014 μάλιστα, ήταν ο μόνος που είχε ψηφίσει εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας με αποτέλεσμα να τον διώξει από το κοινοβούλιο το Κρεμλίνο. Λίγο αργότερα, ο Πονομάρεφ είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και η Ρωσία τού απαγόρεψε να ξαναμπεί στη χώρα. Τότε, μετακόμισε στο Κίεβο και έγινε ουκρανός πολίτης, το 2019.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος είναι να πέσει το καθεστώς στη Μόσχα, είπε ο Πονομάρεφ στον Guardian. Αλλιώς, θα συνεχιστεί για χρόνια, μπορεί και δεκαετίες! Τα κανάλια του Ιλια Πονομάρεφ, πρώην βουλευτή της Δούμας, εκπέμπουν από την ουκρανική πρωτεύουσα και απευθύνονται στο τηλεοπτικό κοινό που κατοικεί στη Ρωσία με στόχο να υπερνικήσουν την εκτεταμένη παραπληροφόρηση των ρωσικών ΜΜΕ και να δείξουν την αλήθεια για τον πόλεμο στους Ρώσους. «Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες ότι δεν είναι μόνοι τους», είπε.

Βέβαια, και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται για ένα καθεστώς που έχει τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ για 20 χρόνια τουλάχιστον. Η ελπίδα έρχεται από δύο κυρίως ομάδες, σημειώνει: η μία είναι η νεότερη γενιά, οι φιλελεύθερης ιδεολογίας, που κατοικούν στις πόλεις και είναι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι. Πολλοί από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Η άλλη ομάδα είναι η εργατική τάξη που έχει απαυδήσει από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, είναι κυρίως αριστερής ιδεολογίας και δεν έχουν τα μέσα να φύγουν από τη χώρα. Αυτοί θεωρούνται πιο πιθανό να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή, λέει ο Πονομάρεφ και τονίζει ότι από τον Φεβρουάριο, ακτιβιστές σε όλη τη Ρωσία έχουν κάψει γραφεία του στρατού, όπου κατατάσσονται οι πολίτες που θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο πρώην βουλευτής παραδέχεται στον Guardian ότι έχει ένα μερίδιο ευθύνης για αυτές τις επιθέσεις, τις οποίες «διαφημίζει» ευρέως στο Rospartizan, ένα από τα κανάλια του February Morning.

Εκεί δίνονται οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και για την απενεργοποίηση του GPS στα κινητά, ώστε να ξεγελούν τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB (την πρώην KGB). Οπως επισημαίνει ο Πονομάρεφ, τα πρώτα χρόνια που ο Πούτιν ήταν στην εξουσία, όλα αυτά διδάσκονταν «επισήμως» σε αριστερές θερινές κατασκηνώσεις.

Στις εκπομπές του, χρησιμοποιεί τη ρωσική σημαία χωρίς την κόκκινη λωρίδα, η οποία, όπως λέει, αντιπροσωπεύει το αίμα που χύνει ο Πούτιν στο όνομα της «πατρίδας».

Ο πρώην βουλευτής τονίζει ότι δεν θεωρεί τον Ναβάλνι κατάλληλο για πρόεδρο γιατί θέλει να ελέγχει τα πάντα. Θα ήθελε όμως να δει μία Ρωσία όπου η εξουσία είναι αποκεντρωμένη «από κάτω προς τα πάνω» και οι τοπικές κοινότητες λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Η διευθύντρια σύνταξης του February Morning, Λαρίσα Ριμπαλτσένκο, είπε ότι θα χρειαστεί καιρός για να καταφέρουν να αλλάξουν τη ρωσική κοινωνία. «Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, ειδικά για τον πόλεμο».

Τα έξοδα λειτουργίας του σταθμού, σύμφωνα με τον Πονομάρεφ, είναι εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Προς το παρόν, τα έχει καλύψει από την τσέπη του, χάρη στις επιτυχημένες επενδύσεις του στη Σίλικον Βάλεϊ.

Ο πρώην βουλευτής αναζητεί χορηγούς από τη Δύση για το δίκτυό του, αλλά είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν γιατί το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον, επισήμως, δεν θέλουν να στηρίξουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.