To 5G και η Huawei πρωταγωνιστούν στο σενάριο που εκπόνησε το FBI και το οποίο δημοσιοποίησε μέσω του CNN | Shutterstock
Επικαιρότητα

FBI: Οι Κινέζοι μπορούν να προκαλέσουν πυρηνικό μπλακάουτ στις ΗΠΑ

Το Πεκίνο αρνείται τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας ερευνών η οποία επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η τεχνογνωσία της Huawei σχετικά με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G
Protagon Team

Το 2020, όταν ο (αρχικός) κορονοϊός είχε λάβει διατάσεις πανδημίας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δημοσίως καταφερθεί εναντίον της κινεζικής εταιρείας Huawei και του δικτύου της 5G. Τότε και σε γενικές γραμμές ο Καναδάς και η Βρετανία πείστηκαν, όχι όμως και η Ευρώπη. Τώρα εμφανίστηκε μία έρευνα του FBI η οποία διατείνεται ότι «οι Κινέζοι είναι σε θέση να μπλοκάρουν τις διαδικασίες που σχετίζονται τόσο με το στρατηγικό όσο και με το τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ».

Ο συντάκτης της Corriere della Sera Μάσιμο Σιντέρι σχολίασε ότι «δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός η διαρροή στο CNN αυτήν τη στιγμή, ύστερα από πέντε μήνες ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς τα γεράκια του Πούτιν κλιμακώνουν τις απειλές και ζωντανεύει ο εφιάλτης της πολεμικής κλιμάκωσης». Και συμπλήρωσε: «Αν αυτά ισχύουν, η Κίνα κατέχει την πιο τρομαχτική δύναμη, την ικανότητα να μπλοκάρει και τα δύο αντίπαλα μπλοκ». Βέβαια, «η Huawei αρνείται τα πάντα, όπως και η κινεζική κυβέρνηση».

Ο Σιντέρι έψαξε και βρήκε προηγούμενες «επιθέσεις των Κινέζων» στις ΗΠΑ. «Το 2017», έγραψε, «το FBI σταμάτησε την κατασκευή ενός κήπου στην Ουάσινγκτον, ενός πρότζεκτ που είχαν χρηματοδοτήσει οι Κινέζοι με 100 εκατ. δολάρια». Γιατί; Τι είχε μυριστεί το FBI; «Τα κομμάτια της παγόδας η οποία θα χτιζόταν με συναρμολόγηση εκεί είχαν έλθει στις ΗΠΑ μέσα σε διπλωματικούς σάκους». Ψυχροπολεμικές ιστορίες, έγραψε ο Ιταλός. Πάντως «αυτός ο κήπος ουδέποτε έγινε».

Οι πηγές του FBI παραδέχτηκαν στο CNN ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι χάρη στις κινεζικές κεραίες υπήρξε κλοπή δεδομένων, όμως ακόμη και η υποψία είναι αρκετή ώστε να χτυπήσει συναγερμός όσον αφορά την ασφάλεια. Προ της περιόδου Τραμπ, οι Κινέζοι προσπάθησαν να εισαγάγουν στην αμερικανική επικράτεια τεχνολογίες αντικατασκοπείας. Το 2020 το Κογκρέσο ενέκρινε κονδύλι 1,9 δισ. δολαρίων για την εξάρθρωση τεχνολογιών της Huawei στην αμερικανική ενδοχώρα.

Ο Ιταλός κλείνοντας το κείμενό του έδωσε την πληροφορία ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και η Ιταλία, έχουν αγοράσει μαζικά κινεζική τεχνολογία και ειδικότερα από τη Huawei». Ετσι πρότεινε τα εξής: «Η Ευρώπη πρέπει να παρακολουθήσει προσεκτικά την εξέλιξη της έρευνας του FBI», καθ’ ότι «στο παγκόσμιο γεωπολιτικό μέτωπο συντελούνται μετασχηματισμοί».