Η διαβόητη πια «Μαφία της Μυκόνου« -που εξολοθρεύει με συνοπτικές διαδικασίες όποιον «ενοχλητικό» βρεθεί στο διάβα της- και η αδυναμία του κράτους να την αντιμετωπίσει, είναι το θέμα του ρεπορτάζ από τον ανταποκριτή της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Μίκαελ Μάρτενς, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
«[…] Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της Αθήνας για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Μύκονο και την αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων κατασκευαστικών έργων δεν έχουν εκπληρωθεί», είναι η πρώτη διαπίστωση του γερμανού ανταποκριτή που συνεχίζει στο ρεπορτάζ του:
«[…] Πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζει το νησί στο Instagram, τριγυρίζει μία κατασκευαστική μαφία, η οποία γεμίζει ολόκληρο το νησί με τσιμέντο χωρίς να την ενδιαφέρει τίποτα. Και αλίμονο σε όσους τολμήσουν να βρεθούν στον δρόμο της»!
Ως τελευταία «παραδείγματα» του τρόπου με τον οποίο η «Μαφία της Μυκόνου» τιμωρεί τους «ατυχείς παρείσακτους» για την ίδια, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρεται στον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μιχάλη Ψαρρού. Επικαλείται δε στοιχεία για «διεφθαρμένους μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου, ιδιοκτήτες κλαμπ, ξενοδόχους, τοπικούς πολιτικούς και αστυνομικούς με τις καλύτερες διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεταίρους στις Αρχές της πρωτεύουσας».
Και καταλήγοντας στην πρόσφατη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στο Νέο Ψυχικό, o ανταποκριτής της FAZ γράφει:
«Το βέβαιο είναι πως στη Μύκονο παίζονται πολλά χρήματα. […] Και παρ’ ότι στο νησί υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία, συνεχώς χτίζονται νέες εγκαταστάσεις. […] Επιπλέον, πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερες οι τιμές για δεύτερη κατοικία σε σύγκριση με τα νησιά των Κυκλάδων – στη Μύκονο μάλιστα ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κοστολογείται στα 7.000 ευρώ, ενώ σε προνομιακές τοποθεσίες ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ».
Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί περαιτέρω πώς η μαφία της Μυκόνου, μεταξύ άλλων, «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτίρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων. […] Και οι χρονολογίες ανέγερσης πολλών κτιρίων που έχουν χτιστεί στη Μύκονο πολύ μετά το 2011 παραποιούνται συστηματικά, ώστε να εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. […] Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα και από τις λήψεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Google Maps – αν θέλει βέβαια κάποιος να το αποδείξει».
Σε συνέντευξή του πάντως τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε μιλήσει για τη μεθοδική δουλειά του γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ με δύο δικογραφίες για τη δράση της μαφίας στη Μύκονο, δεσμευόμενος ότι «θα πάμε μέχρι τέλους».
«Υπάρχουν μέλη ομάδων εγκληματικών που συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες και συμμετέχουν και στη Μύκονο. Το τελευταίο περιστατικό [η δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό] είναι η κορυφή του παγόβουνου και η αφορμή για μια σειρά διερευνητικές διαδικασίες από ΕΛΑΣ και εισαγγελείς για τη συγκεκριμένη δολοφονία. Φαίνεται ότι υπάρχει εκεί μια δραστηριότητα με πολλές επιμέρους που συγκροτούν εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ηδη η ΕΛΑΣ έχει ανοίξει δικογραφίες, εξετάζει με λεπτομέρειες τα μέλη και τις δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς και η ΕΛΑΣ θα αναλάβουν να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση και θα πάμε μέχρι τέλους», ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να προσθέσει:
«Υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δύο δικογραφίες, έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια προκειμένου σύντομα να οδηγηθούμε αρχικά σε εντοπισμό παράνομων πράξεων και μετά σε συλλήψεις και προσαγωγές στη Δικαιοσύνη».