Τελικά τι σκοτώνει πιο εύκολα; Ο κορονοϊός ή οι ψεύτικες ειδήσεις;
Στο Ιράν, πάντως, τα fake news ευθύνονται ήδη για τον θάνατο 44 ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν από δηλητηρίαση αφού ήπιαν νοθευμένα αλκοολούχα ποτά έπειτα από μια φήμη που διαδόθηκε, σύμφωνα με την οποία το οινόπνευμα βοηθά στη θεραπεία από τον κορονοϊό.
Πολλά ΜΜΕ μετέδωσαν μια δήθεν αληθινή ιστορία κάποιων που υποτίθεται ότι θεραπεύτηκαν από την αρρώστια, καταναλώνοντας αλκοόλ.
Ωστόσο, καθώς στη χώρα απαγορεύονται η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ, οι περισσότεροι κατέφυγαν στο παράνομο οινόπνευμα, το οποίο αποδείχτηκε, ασφαλώς, εξαιρετικά νοθευμένο.
Και πέθαναν από δηλητηρίαση.
Στην επαρχία Χουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, καταγράφηκαν οι περισσότερες δηλητηριάσεις, συνολικά 36.
Χθες το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το Irna, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, είχε αναφέρει ότι 218 άνθρωποι νοσηλεύονταν με συμπτώματα δηλητηρίασης στην Αχβάζ, πρωτεύουσα της Χουζεστάν.
Οι άνθρωποι αυτοί πίστεψαν «τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία (των ασθενειών) που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Το Ιράν είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ιταλία και την Κίνα, που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, με επίσημο απολογισμό τους 291 νεκρούς μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 8.042, αυξημένος κατά 881 σε σχέση με τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.