Η βρετανική κυβέρνηση ασκεί νέες πιέσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Facebook, με στόχο τη βελτίωση των μέτρων προστασίας των ανηλίκων.
Ένα από τα μέτρα που προτείνονται είναι να καταργηθεί το κουμπί like για τους χρήστες κάτω των 18 ετών.
Η συγκεκριμένη λειτουργία θεωρείται ότι ωθεί τους ανηλίκους να περνούν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία συλλογής πληροφοριών για τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους.
Η αρμόδια βρετανική αρχή για την λειτουργία του Διαδικτύου στη χώρα, το ICO (Information Commissioner’s Office), πιέζει τόσο το Facebook όσο και το Instagram, αλλά και το Snapchat, να αναμορφώσουν τις λειτουργίες τους, ακολουθώντας έναν κατάλογο 16 σημείων, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία «high privacy», που θα μπορούν να ενεργοποιούν οι ανήλικοι για να προστατέψουν την ιδιωτικότητά τους.
Από την επίμαχη λίστα των 16 σημείων ξεχωρίζει αυτή με το κουμπί like, όπου τα παιδιά στη Βρετανία δεν θα είναι πλέον σε θέση να το χρησιμοποιούν στο Facebook και το Instagram σύμφωνα με τα σχέδια του ICO που πλέον ξεκάθαρα επιθυμεί να επιβάλλει έναν κώδικα δεοντολογίας για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα αντιμετωπίζουν άτομα κάτω των 18 ετών.
Τα 16 σχεδιαζόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των κακόβουλων τακτικών εκ μέρους των δικτύων που «ωθούν» τα παιδιά να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εφαρμογές (apps), επιτρέποντας στις εταιρείες να συλλέγουν περισσότερα προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, τα “likes” στο Facebook και τα αντίστοιχα “streaks” στο Snapchat θα καταργηθούν για τους ανήλικους χρήστες, οι ρυθμίσεις απορρήτου των οποίων θα πρέπει να είναι στη λειτουργία «υψηλό απόρρητο» από προεπιλογή (by default).
Επιπλέον η ICO επιβάλλει κανόνες όπως το ότι θα πρέπει να συλλέγονται και να κρατούνται μόνο τα «απειροελάχιστα» δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων χρηστών δεν θα πρέπει να μοιράζονται ή να χρησιμοποιούνται για εμπορική χρήση.
Και όλα αυτά θα συμβούν με την Δαμόκλειο σπάθη της απειλής προστίμων ύψους δισεκατομμυρίων λιρών.
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τους βρετανικούς Τimes, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επίμαχες ιστοσελίδες είτε να παρέχουν διαφορετικές εκδόσεις για ενήλικες και παιδιά, είτε να απαγορεύσουν την πρόσβαση στα άτομα κάτω των 18 ετών.
Οι εν λόγω κανόνες, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από αρκετούς ακτιβιστές του Διαδικτύου ως «μια σημαντική συστημική αλλαγή», θα επιβληθούν σε όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς με γραφεία στη Βρετανία, με πολλούς μάλιστα να προκαταβάλλουν πως οι αλλαγές που ζητούνται εκ μέρους τους είναι τόσο ριζικές, ώστε πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν μελλοντικά από την χώρα.