Στο πλαίσιο της διαφάνειας, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το Facebook συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των κρατών, όταν εκείνες κρίνουν ότι οι πληροφορίες που διακινούνται στην πλατφόρμα παραβιάζουν τη νομοθεσία τους.
Στην ετήσια έκθεση διαφάνειας, η εταιρεία αναφέρει πως όταν λαμβάνει κυβερνητικά αιτήματα για απαγορεύσεις σε περιεχόμενο ή χρήστες, τα ελέγχει διεξοδικά ώστε επιβεβαιώσει πως πράγματι το εν λόγω περιεχόμενο παραβαίνει τους νόμους. Στη συνέχεια απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή.
«Για παράδειγμα, η μη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος είναι παράνομη στη Γερμανία και επομένως, εφόσον υπάρξει σχετική αναφορά, θα απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο για όσους διαμένουν στη Γερμανία», εξηγεί στην έκθεσή της.
«Δημοσιεύουμε αυτές τις πληροφορίες για τα αιτήματα που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram) επειδή θέλουμε να κατανοήσει το κοινό τη φύση και το εύρος αυτών των αιτημάτων, καθώς και τις αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζουμε κατά το χειρισμό τους», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.
Οπως τονίζει η εταιρεία, κάποιες φορές λαμβάνει αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, με την πλειοψηφία να αφορά κυβερνητικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Συχνά τα αιτήματα αυτά αφορούν βασικές πληροφορίες των συνδρομητών, όπως το πότε γράφτηκαν στο Facebook, το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους και η διεύθυνση από την οποία συνδέονταν στην πλατφόρμα (IP).
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας, το Facebook έλαβε συνολικά 326 αιτήματα από τις ελληνικές Αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2016, από τα οποία 242 αφορούσαν περιεχόμενο. Ζητήθηκαν δεδομένα για λογαριασμούς 311 χρηστών, ενώ 84 από αυτά τα αιτήματα χαρακτηρίστηκαν «επείγοντα».
Τα αιτήματα που αφορούσαν απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο ήταν συνολικά 61 και ζητήθηκε απαγόρευση πρόσβασης σε συνολικά 79 χρήστες.