Καρέ από την τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

F-16 Viper: Τι συστήματα περιλαμβάνει η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα δύο πρώτα F-16 αναβαθμισμένα στην εκδοχή Viper –«τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα F-16 στον κόσμο» όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος– τη Δευτέρα. Τα αεροσκάφη θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη της 343 Μοίρας για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε αυτά
Protagon Team

Τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 αναβαθμισμένα στην εκδοχή Viper παρέλαβε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η Πολεμική Αεροπορία, όπου και επανεντάσσονται τα δύο αεροσκάφη, που πλέον συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον προηγμένων F-16 στην Ευρώπη.

Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν από κοινού στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως».

Συγκεκριμένα, τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

-Ραντάρ AESA APG-83

-Νέο Modular υπολογιστή Αποστολών (MMC-7000AH), ADT

-Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια

-Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

-Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II

-Δυνατότητα Link-16

Οι αναβαθμίσεις των F-16 πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων, ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων.

Οι αναβαθμίσεις των F-16 σε Viper, προστίθεται στην ανακοίνωση της Lockheed Martin, έχουν φέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, τα προγράμματα της αμερικανικής εταιρείας οδήγησαν σε περισσότερες από 350 νέες προσλήψεις στην ΕΑΒ από το 2021, περισσότερες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια ολόκληρη δεκαετία.

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη –ένα πρώην Block 52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι» και ένα πρώην Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας «Ολυμπος»– αναχώρησαν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για τη Σούδα. Και τα δύο αεροσκάφη θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη της 343 Μοίρας για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε αυτά.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομιλεί με πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας / In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Παναγιωτόπουλος: Μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ενοπλες Δυνάμεις

«Με τα αεροσκάφη Viper κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το επιβάλουν οι καιροί. Το επιβάλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας», τόνισε τη Δευτέρα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναφερόμενος στα F-16 Viper, «τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα F-16 στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια: «Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο της».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στη συμβολή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελετή, σε ό,τι αφορά «στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε ότι «είναι μια μέρα που η Πολεμική Αεροπορία ενδυναμώνεται και κατ’ επέκταση ενδυναμώνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις». «Θέλουμε να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας. Πρωτίστως όμως, θέλουμε οι Ενοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι κάθε επιβουλέα».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, σημείωσε ότι με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, «η έννοια της αποτροπής και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας παίρνουν καινούργιες διαστάσεις, καθιστώντας αυτά τα αεροσκάφη ένα σημαντικότατο μέσο στην επιχειρησιακή σχεδίαση και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής».

Για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο στόλος των ελληνικών F-16, ο αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι «προγραμματίζεται να συνεχιστεί με την αναβάθμιση των F-16 Block50 και την επανεξέταση του ρόλου των F-16 Block30, με γνώμονα τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση κάθε τύπου, με πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού χρήσης».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ, ενώ αναφέρθηκε και στη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυξάνει τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια». «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, «αποτελούν αρχή για τις ΗΠΑ».

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην τελετή παράδοσης έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον αρχηγό ΓΕΣ, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο αρχηγός της τακτικής αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, εκπρόσωποι της ΕΑΒ και της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin.

In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Το ιστορικό

Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε το 1989. Τότε η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα πρώτα 40 αεροσκάφη F-16 Βlock 30. Το 1997, ακολούθησε η παραλαβή 40 αεροσκαφών F-16 Βlock 50 ενώ το 2003 προστέθηκαν 60 ακόμη αεροσκάφη F-16 Βlock 52+.

Η τελευταία παραλαβή αεροσκαφών F-16 έγινε το 2009 με τα 30 πιο σύγχρονα F-16 Βlock 52+ Αdvanced.

Στη συνέχεια, το πρώτο προς αναβάθμιση F-16 εντάχθηκε στην ΕΑΒ τον Φεβρουάριο του 2020. Το αεροσκάφος ήταν έτοιμο για δοκιμαστικές πτήσεις στις αρχές του 2021. Ακολούθως, πέταξε με προορισμό τις ΗΠΑ για περισσότερες πτητικές και επί εδάφους δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2021.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 εντάχθηκαν και άλλα αεροσκάφη, τα οποία ολοκλήρωσαν τις πτητικές δοκιμές το καλοκαίρι του 2022. Οι παραδόσεις στην ΕΑΒ συνεχίζονται –αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 θέσεις στο υπόστεγο της Τανάγρας είναι κατειλημμένες με αεροσκάφη και εργασίες αναβάθμισης, σύμφωνα, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αναβάθμιση και των 83 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027.