Παραμονές της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στην Αγκυρα (εδώ) η Τουρκία προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με βασικό επιχείρημα το νέο «αγαπημένο» θέμα συζήτησης του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Μέσα από μία σειρά λογικών αλμάτων, αυθαίρετων συμπερασμάτων και την επίκληση διεθνών συμβάσεων και αποφάσεων που ξεκινούν από το 1856 και τη Σουηδία με την περίπτωση των Νήσων Ααλαντ (σύμβαση του 1856 για την αποστρατιωτικοποίηση των Νήσων Άαλαντ, που προσαρτήθηκε στη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού) και φθάνουν μέχρι τη… Ναμπίμπια το 1971, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας τον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, επιχειρεί να «περάσει» με νομικοφανή τρόπο τον τουρκικό ισχυρισχό ότι η η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά ήταν και εξακολουθεί να εξαρτάται από την αποστρατικοποίηση! Και άρα, αφού διατηρεί στρατό στο έδαφός τους, έχει απολέσει αυτομάτως και την κυριαρχία τους!
Και ο παραλογισμός συνεχίζεται με ένα ακόμα σαθρό επιχείρημα σύμφωνα το οποίο, η υποχρέωση αποστρατικοποίησης δεν έχει καταργηθεί με τη Συνθήκη του Μοντρέ, καθώς κατά την Αγκυρα αφορούσε μόνο τον επανεξοπλισμό των Στενών για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Η επιστολή Σινιρλίογλου με τους ανωτέρω παραληρηματικούς ισχυρισμούς (σ.σ. προάγγελος αρνητικών εξελίξεων στο πεδίο του όπιου ελληνοτουρκικού διαλόγου) εστάλη λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και ήρθε προς απάντηση της από 27ης Ιουλίου επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, που προηγουμένως είχε καταρρίψει ένα προς ένα τα σημεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο από το καθεστώς Ερντογάν.
Οπως μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του ο Φεριντούν Σινιρίογλου (δείτε τη κάτω όπως την παρουσίασε σε δημοσίευμά της «Η Καθημερινή»), «το άρθρο 12 της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης του 1923 επιβεβαίωσε, υπό την προϋπόθεση ότι τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα, την απόφαση της Διάσκεψης του Λονδίνου της 13ης Φεβρουαρίου 1914, η οποία απέδωσε τα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα.
»Όπως προκύπτει από το γράμμα της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώνει την απόφαση του 1914, η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά ήταν και εξακολουθεί να εξαρτάται από την αποστρατικοποίηση.
»Ο ισχυρισμός ότι η ελληνική κυριαρχία πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν συνδέεται με τη διατήρηση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος τους στερείται νομικής βάσης. Το άρθρο 12 της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης θεσπίζει με σαφήνεια (εν μέρει μέσω της παραπομπής στην απόφαση του 1914) μια ξεκάθαρη διασύνδεση μεταξύ της κυριαρχίας και της αποστρατικοποίησης ολων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Το άρθρο 13 της ίδιας Συνθήκης ορίζει περαιτέρω τη φύση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος για τα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία βάζοντας τους περιορισμούς που αφορούν το εν λογω καθεστως.
»Ενώ όσον αφορά τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, είναι (βάσει της σύμβασης του 1923 σχετικά με το καθεστώς των Τουρκικών Στενών) αντικείμενο ενός ακόμη αυστηρότερου καθεστώτος, λόγω της εγγύτητάς τους στην τουρκική ενδοχώρα».
Η Τουρκία -ισχυρίζεται- έχει το δικαίωμα να επιμένει στη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συμβατικές υποχρεώσεις αποστρατιωτικοποίησης από τις οποίες δεσμεύεται και προτρέπει επίσης τα άλλα κράτη συμβαλλόμενα μέρη των εν λόγω Συνθηκών να προσκαλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των σχετκών συνθηκών.
Κλείνοντας, ο κ. Σινιρλίογλου χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το γεγονός ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην επιστολή της «επέλεξε να κάνει παράλογους πολιτικούς ισχυρισμούς όσον αφορά το περιφερειακό πλαίσιο, αντί να επικεντρώνεται σε νομικά επιχειρήματα», κάτι που όπως λέει, εκτός από την αποκάλυψη της αδυναμίας της νομικής θέσης της Ελλάδας, αντανακλά μία κατάσταση η οποία είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα…
Και στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, η Τουρκία καλεί για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διατάξεις αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών και να αποκατασταθεί το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την εμφάνιση των παραβιάσεων της Ελλάδας.
Η απάντηση στην τουρκική εμμονή με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ήρθε μόλις την Τρίτη, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, επανέλαβε για όσους αδυνατούν να καταλάβουν στη γείτονα:
«Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη Στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου. Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».
Σε κάθε περίπτωση, η ουσία του τουρκικού «μανιφέστου» για τον αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαιόυ -και των όσων απαράδεκτων επιμένουν να επικαλούνται οι Τούρκοι- συμπυκνώνονται στη φράση που δεν δίστασε να εκστομίσει δημοσίως, μιλώντας στο CNN Turk, ο Ντουρσούν Τσιτσέκ, απόστρατος και πρώην βουλευτής της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP:
«Σε 24 ώρες, όπως να έχει σε 48 ώρες, τα νησιά για τα οποία συζητάμε, θα περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας», είπε αναφερόμενος στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε η αποβατική μονάδα της Φώκαιας. στη οποία υπηρέτησε ο ίδιος ως πεζοναύτης.
Και κάπου εδώ τελειώνει η συζήτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.