Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από τη στάση της στο Ουκρανικό, ειδικά σε μια περίοδο όπου και παραδοσιακά ουδέτερες χώρες παίρνουν θέση για τη ρωσική εισβολή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1. «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με καθαρή φωνή στη διεθνή αντίδραση για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ιδίως καθώς είχαμε και έλληνες νεκρούς και ομογενείς νεκρούς», συμπλήρωσε, ενώ «έχουμε και έναν λόγο παραπάνω εμείς, καθώς έχουμε βιώσει ανάλογες καταστάσεις και αδικίες σαν χώρα. Εχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις».
Οσον αφορά τον βαθμό εμπλοκής της Ελλάδας στο Ουκρανικό, μετά και την αποστολή στρατιωτικού υλικού, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν σαφής:
«Η χώρα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η χώρα συμμετέχει με δυνάμεις που δεν θα προωθηθούν στην περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας ή μέσα στην Ουκρανία. Εάν χρειαστεί, θα υπάρξει ελληνική παρουσία σε άλλες χώρες, μακριά από την Ουκρανία, π.χ. στην Βουλγαρία.
»Δεν τίθεται, όμως, θέμα αεροσκαφών ή ελικοπτέρων που θα πάνε στην Ουκρανία για να τα πετάξουν ουκρανοί πιλότοι. Είμαστε δεσμευμένοι στρατιωτικά σε σχέση με το ΝΑΤΟ».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δημοσιεύματα-πληροφορίες περί διάστασης απόψεων του Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για το θέμα της αποστολής του αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Δεν υπήρξε η παραμικρή διάσταση. Η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολο της, είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά, τέλος, με την αποχώρηση του έλληνα πρεσβευτή από το Κίεβο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι διπλωματικές αποστολές έφευγαν η μία μετά την άλλη από την ουκρανική πρωτεύουσα και «το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερώσει τους Ελληνες να φύγουν από εκεί. Ο πρέσβης είπε ότι υπάρχουν λόγοι ασφαλείας και δεν μπορεί να μένει εκεί. Παραμένουν οι προξενικές αρχές στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας».
Στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων (που συνεχίζονται σταθερά με υπερπτήσεις μαχητικών και απόπειρες προβοκάτσιας, όπως η τελευταία από λέμβο που κινήθηκε ύποπτα στην περιοχή των Ιμίων) ο εκπρόσωπος θέλησε να επισημάνει ότι η χώρα, «γνωρίζοντας και τον περίγυρό της και τι διακυβεύεται διεθνώς, τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και έχει ανέβει πάρα πολλά “σκαλιά”, έχοντας αποδείξει την ετοιμότητά της στο πεδίο, όποτε χρειάστηκε».
«Δεν είμαστε ούτε πολιτικά ούτε ιστορικά αφελείς. Στόχος είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία σε διπλωματικό πεδίο. Η άμυνα για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι προτεραιότητα. Πρέπει να θωρακίσουμε τη χώρα και γιατί μπορούμε να έχουμε ρόλο και στην καινούργια αρχιτεκτονική της Ευρώπης και στο κομμάτι της άμυνας. Η κρίση στην Ουκρανία μεταβάλλει πολλά πεδία, όπως η ενιαία αμυντική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά και η ενέργεια, σε ό,τι αφορά την αυτονομία της ΕΕ», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν (για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία) ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί με επικίνδυνο τρόπο για την ασφάλεια της χώρας»
Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εμπλοκή της χώρας, με οποιονδήποτε τρόπο, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε αυτό σημαίνει αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως έκανε η κυβέρνηση, είτε σημαίνει αποστολή ελλήνων στρατιωτών» – κάτι που, όπως υποστήριξε, άφησε ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο για την ουσία της απόφασης να στείλει η Ελλάδα στρατιωτικό υλικό, αλλά και «για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε θεσμικά αυτή τη διαδικασία, χωρίς καν δηλαδή να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί αυτή τη στιγμή με επικίνδυνο τρόπο για την ασφάλεια της χώρας», επέμεινε ο κ. Ηλιόπουλος και κατέληξε λέγοντας –σε μια ακόμη έκφανση αντιαμερικανισμού– ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλώς ένα φυλάκιο του ΝΑΤΟ σε μια τυφλή σύγκρουση με την Ανατολή, σε μια Ευρώπη που είναι έτοιμη να πιάσει φωτιά. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει ένα διπλωματικό ρόλο υπέρ της ειρήνης».