Συγκομιδή σταφυλιών σε αμπέλι στη Γαλλία | REUTERS/Christian Hartmann/File Photo
Επικαιρότητα

Ευρώπη: Κακή χρονιά για το κρασί το 2021

Επειτα από το 2020 της πανδημίας και των lockdown, ήρθε μια χρονιά καταστροφική για τα αμπέλια και την οινοποιία, με ακραίες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή
Protagon Team

Οι κακές καιρικές συνθήκες μέσα στο 2021 επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι οινοποιοί που υποστηρίζουν ότι η ποσότητα που θα παραχθεί θα είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.

Αν όμως η χαμηλή παραγωγή είναι η μία όψη, η άλλη είναι η υψηλή ζήτηση που αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα προ της πανδημίας, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Τα στατιστικά του OIV από 28 χώρες που καλύπτουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής δείχνουν ότι φέτος θα παραχθούν περίπου 250 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού (αντιστοιχούν σε 33,25 δισ. μπουκάλια). Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με παραγωγή κάτω του μέσου όρου και αντίστοιχη με την παραγωγή του 2017 που ήταν η χαμηλότερη εδώ και έξι δεκαετίες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου. Η παραγωγή στην ΕΕ αναμένεται να είναι κατά 13% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Η πτώση στην Ευρώπη αντισταθμίζεται κάπως από την αυξημένη παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο. Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ο OIV εκτιμά ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 19% σε σχέση μ πέρυσι.

Τα αμπέλια, γράφει ο Guardian, χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τις ανοιξιάτικες παγωνιές. Στη Γαλλία οι ισχυρές βροχοπτώσεις, το χαλάζι και το ωίδιο, ένας μύκητας που επηρεάζει τα αμπέλια, επίσης είχαν επίπτωση.

Η ζήτηση, από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί σε σχέση με το 2020, μια χρονιά κατά την οποία ο τουρισμός είχε να καταρρακωθεί από την πανδημία, περιορίζοντας και την κατανάλωση κρασιού.

Το μέλλον επιφυλάσσεται δύσκολο για τους οινοπαραγωγούς, ακόμη και αν ξεπεράσουν την πανδημία και την κρίση που έφερε. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμμαχός τους