«Επιλέξτε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο», είναι το κεντρικό μήνυμα του Γεωργιανού Ονείρου, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γεωργία τα τελευταία 12 χρόνια.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέχει εξέχουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου.
Ταμπλό με εικόνες βομβαρδισμένων ουκρανικών εκκλησιών, καμένων λεωφορείων και σχολικών τάξεων έρχονται σε αντίθεση με ειρηνικές εικόνες από τη Γεωργία.
Το μήνυμα είναι ότι η αντιπολίτευση θα σύρει τη Γεωργία σε έναν πόλεμο τύπου Ουκρανίας, ενώ το Γεωργιανό Ονειρο μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη.
Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα σε μια χώρα 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με τη Ρωσία και ενεπλάκη σε μία σύντομη, αλλά καταστροφική, σύγκρουση με τη γείτονά της το 2008.
Η πραγματική απειλή, λέει η αντιπολίτευση της χώρας, η οποία εκπροσωπείται στις επερχόμενες εκλογές από διάφορους φιλοδυτικούς συνασπισμούς, είναι η απώλεια της γεωργιανής δημοκρατίας μαζί με μια μοναδική ευκαιρία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Γεωργία έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πάγωσε τη διαδικασία λόγω της αυξημένης αντιδυτικής ρητορικής του κυβερνώντος κόμματος και της ψήφισης ενός αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένης επιρροής» τον Ιούνιο του 2024.
Ηταν ένας νόμος που έφερε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους την άνοιξη. Ο νόμος απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως ενεργούντες προς το συμφέρον μιας ξένης δύναμης. Οι διαδηλωτές θεωρούν τον νόμο απειλή για τη δημοκρατία της χώρας και το μέλλον της στην Ευρώπη.
Οι επικριτές λένε ότι είναι εμπνευσμένος από έναν ρωσικό νόμο που χρησιμοποιείται για τη συντριβή των διαφωνούντων στη Ρωσία.
Οπως σημείωσε το BBC, ο ισχυρότερος άνδρας της Γεωργίας, ο δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, έχει υποσχεθεί να θέσει εκτός νόμου τις ομάδες της αντιπολίτευσης, αν κερδίσει το Γεωργιανό Όνειρο. Ο ίδιος ίδρυσε το κόμμα και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρός του.
Το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM) είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γεωργία.
«Σήμερα, το συλλογικό UNM που υποστηρίζεται από το εξωτερικό, προσπαθεί να έρθει στην εξουσία μέσω αναταραχών και να μπλέξει τη χώρα σε πόλεμο και χάος», δήλωσε ο Ιβανισβίλι στους υποστηρικτές του στο Βατούμ στις 10 Οκτωβρίου.
«Αυτό πρέπει να τελειώσει μια για πάντα. Γι’ αυτό η Γεωργία χρειάζεται το κυβερνών κόμμα να κερδίσει τη συνταγματική πλειοψηφία στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου».
Ο κίνδυνος πολέμου και άλλες «απειλές» κατέχουν εξέχουσα θέση στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η ιδέα ότι η Ευρώπη θέλει να κάνει τους Γεωργιανούς… ομοφυλόφιλους ή ότι ένας στρατός «ξένων πρακτόρων» από την κοινωνία των πολιτών και τα ελεύθερα ΜΜΕ της χώρας είναι μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας του «Παγκόσμιου Κόμματος Πολέμου» για την υποκίνηση της επανάστασης.
O Νίκα Γκβαραμία, αρχηγός του Συνασπισμού για την Αλλαγή, της αντιπολίτευσης, στοχεύει να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους –αυτούς που προσήλθαν μαζικά για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής».
Μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας.
«Δεν υπάρχει κάποιο είδος απειλής για την ειρήνη στη Γεωργία. Αυτό είναι ρωσική προπαγάνδα. Το κύριο σημείο της ατζέντας μας είναι το πώς θα επιβιώσουμε. Πώς θα σώσουμε την πατρίδα μας. Το θέμα είναι “Ρωσία ή Ευρώπη”».
Η αντιπολίτευση ελπίζει ότι οι εκλογές θα φέρουν την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Γεωργία δίνοντας τέλος σε αυτό που περιγράφει ως «μονοκομματική διακυβέρνηση» από το Γεωργιανό Ονειρο.
Oμως, με τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι στο τιμόνι του, το Γεωργιανό Ονειρο είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη, εκτιμά το BBC.
«Εχουμε φτάσει σε ένα ιστορικό μέγιστο ποσοστό αποδοχής κυρίως λόγω δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι ότι παρά τις προκλήσεις, εξασφαλίζεται η ειρήνη στη χώρα μας. Ο δεύτερος είναι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του στις 7 Οκτωβρίου.
Οι επικριτές επισημαίνουν αντίθετα τον αριθμό των Γεωργιανών που κατευθύνονται στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 243.000 μετανάστευσαν το 2023.
«Εάν η οικονομία πάει τόσο απίστευτα καλά, γιατί οι Γεωργιανοί εγκαταλείπουν τη χώρα;», διερωτάται ο Ζβιάντ Αντζινμπάια, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts.
Η αντιπολίτευση έχει παραπονεθεί ότι οι αρχές δεν έχουν δημιουργήσει αρκετά εκλογικά κέντρα εκτός Γεωργίας. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα άνοιγε 60 εκλογικά κέντρα σε 42 χώρες.
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επικρίνει το Γεωργιανό Oνειρο για την αντιδυτική του πολιτική, κάνοντας λόγο για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και αφηγήματα που εξυπηρετούν μόνο τη Ρωσία.
Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο πάγωσε τον ετήσιο διάλογο για την ασφάλεια με τη Γεωργία, με τον πρεσβευτή του στην Τιφλίδα να επικαλείται ανησυχίες για την παρακμή της δημοκρατίας και την αντιδυτική ρητορική της γεωργιανής κυβέρνησης.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι είναι η Δύση που κάνει «θρασύτατες προσπάθειες» να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.