Η Ευρώπη εισάγει -και τρώει- έως και 200 εκατομμύρια άγρια βατράχια κάθε χρόνο, προκαλώντας τη δραματική -στα όρια της εξαφάνισης- μείωση των πληθυσμών | Shutterstock
Επικαιρότητα

«Ευρωπαίοι μην τρώτε άλλα βατράχια – κοντεύουν να εξαφανιστούν»!

Τα αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση γιατί ειδικά οι Βέλγοι και οι Γάλλοι λατρεύουν τα βατραχοποδαρα και τα υπερκαταναλώνουν. Οι Οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους
Protagon Team

Τα μαγειρεμένα βατραχοπόδαρα είναι μια απίστευτη λιχουδιά λένε — ειδικά οι Βέλγοι και οι Γάλλοι τα λατρεύουν! Αυτή η ακόρεστη όρεξη για τους βατράχους, όμως, έχει οδηγήσει το είδος στην Ινδονησία, την Τουρκία και την Αλβανία στην αρχή της εξαφάνισής του, σύμφωνα με την έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Pro Wildlife για τη διατήρηση των άγριων ζώων.

Η Ευρώπη εισάγει έως και 200 εκατομμύρια άγρια βατράχια κάθε χρόνο, με συνέπεια τα είδη αυτά να απειλούνται με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο βάτραχος που ζει στα νερά της Μικράς Ασίας θα έχει εξαφανιστεί λόγω υπερεκμετάλλευσης μέχρι το 2032, ενώ ο νεροβάτραχος στην Αλβανία κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα.

Η Ινδονησία που στέλνει το 74%, το μεγαλύτερο ποσοστό βατράχων στην ΕΕ, έχει μειώσει τις εξαγωγές της και οι οικολόγοι υποψιάζονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Η Σάντρα Αλθερ, η συνιδρύτρια της Οργάνωσης Pro Wildlife, η οποία συνυπογράφει το ρεπορτάζ του Guardian, είπε ότι στην Ινδονησία, όπως και στην Τουρκία και την Αλβανία, τα μεγάλα είδη αμφίβιων μειώνονται στην άγρια φύση το ένα μετά το άλλο, σημειώνοντας ένα ντόμινο εξαφάνισής τους. «Αν συνεχιστεί η λεηλασία των άγριων βατράχων στον βωμό της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι πολύ πιθανό να δούμε πιο σοβαρές μειώσεις των πληθυσμών των ειδών και, ενδεχομένως, εξαφανίσεις την επόμενη δεκαετία».

Η Σαρλότ Νίθαρτ, πρόεδρος της γαλλικής ΜΚΟ Robin des Bois (Ρομπέν των Δασών), η οποία, επίσης συνέβαλε στο ρεπορτάζ του Guardian είπε ότι οι βάτραχοι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα ως εξολοθρευτές των εντόμων, άρα όπου μειώνεται ο πληθυσμός τους, αυξάνεται η χρήση χημικών εντομοκτόνων. Το εμπόριο των βατραχοπόδαρων δεν έχει συνέπειες μόνο στο είδος τους αλλά και στην ισορροπία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.

Τα αμφίβια είναι η πιο απειλούμενη ομάδα μεταξύ των σπονδυλωτών, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), και η οδηγία της ΕΕ για τους οικότοπους αποτρέπει το κυνήγι και την αιχμαλωσία των άγριων βατράχων σε χώρες μέλη. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιορίζουν τις εισαγωγές και κάθε χρόνο περίπου 4.070 τόνοι βατράχων σερβίρονται στα πιάτα των εστιατορίων.

Ψημένα βατραχοπόδαρα σε γαλλικό στυλ

Λάτρεις του κρέατος του βατράχου είναι περισσότερο οι Βέλγοι, οι οποίοι κάνουν το 70% των εισαγωγών στην Ευρώπη, αλλά η Pro Wildlife λέει ότι τα περισσότερα αμφίβια από αυτά, αποστέλλονται στη συνέχεια στη Γαλλία, η οποία εισάγει επίσημα μόνο το 16,7%. Η Ολλανδία εισάγει το 6,4%.  Οι χώρες που εξάγουν βατράχους είναι, κυρίως, η Ινδονησία, ακολουθεί το Βιετνάμ με ποσοστό 21%, η Τουρκία με 4% και η Αλβανία με 0,7%.

Οι Οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής Pro Wildlife και Robin de Bois ζητούν από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περιορίσουν τις εισαγωγές, να παρέχουν καλύτερες πληροφορίες στους καταναλωτές και να αναπτύξουν ιδέες και προτάσεις καταχώρισης για απειλούμενα είδη στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (Cites).

Η Αλθερ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι σκληρές πρακτικές θανάτωσης των βατράχων, όπως το κόψιμο των ποδιών βατράχων με τσεκούρι ή ψαλίδι χωρίς αναισθητικό.

Μέλη της ΕΕ ανέφεραν, πάντως, ότι η έκθεση της Pro Wildlife δημοσιεύτηκε, δυστυχώς, μετά την προθεσμία της 17ης Ιουνίου για την υποβολή προτάσεων και τώρα η Οργάνωση θα πρέπει να περιμένει ως την επόμενη διάσκεψη της Cites, που θα πραγματοποιηθεί στον Παναμά τον Νοέμβριο. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από κράτη με μειωμένους πληθυσμούς άγριων ειδών, για τα οποία υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κίνδυνος, το διεθνές εμπόριο να απειλήσει την επιβίωση τους».