Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ήρθαν και οι πρώτες -προσεκτικές- αντιδράσεις των δανειστών για το ύψος του λογαριασμού που καλείται να πληρώσει η Αθήνα.
Το μήνυμα που στέλνουν, είναι ότι θα «ζυγίσουν» τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του deal Τσίπρα-Τραμπ για την ελληνική οικονομία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πηγές Βρυξελλών ανέφεραν ότι σίγουρα οι δανειστές της χώρας έχουν λόγο αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις μίας τέτοιας συμφωνίας, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε διακριτικά να τοποθετηθεί.
Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών, ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρκέστηκε να πει πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.
«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα», έσπευσε να σημειώσει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όπως σημείωσε, δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του αμερικανού προέδρου, ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.
Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να επιμένουν να πείσουν ότι ο τελικός λογαριασμός είναι 1,1 δισ. ευρώ, η ανακοίνωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας (Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια – Defense Security Cooperation Agency – DSCA) των ΗΠΑ αμέσως μετά το πέρας των επαφών Τσίπρα – Τραμπ είναι σαφής, τοποθετώντας το εκτιμώμενο κόστος στα 2,404 δισ. δολ. (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση ΕΔΩ ).
Aξίζει να σημειωθεί ότι με το Μεσοπρόθεσμο έχει τεθεί «ταβάνι» αμυντικών δαπανών για την κυβέρνηση 3,290 δισ ευρώ ως το 2021, εκ των οποίων 530 εκατ. ευρώ αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα.