Λίγους μήνες μετά την πολυσυζητημένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τις επαφές του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε μια αλλαγή του ευρωπαϊκού αμυντικού δόγματος, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει τριγμούς ακόμα και στους κόλπους τους ΝΑΤΟ. Σε ομιλία του ενώπιον 250 πρεσβευτών της Γαλλίας, ο 40χρονος πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντός των προσεχών μηνών θα παρουσιάσει πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας της Ευρώπης, θεωρώντας ότι αυτή δεν μπορεί πλέον να βασίζεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο Μακρόν.
«Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε εξηγώντας ότι επιθυμεί μία εξαντλητική εξέταση των θεμάτων αυτών με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και με τη Ρωσία.
«Σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, καθώς και η τήρηση του πλαισίου του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) θα είναι φυσικά απαραίτητες προϋποθέσεις για πραγματική πρόοδο με τη Μόσχα», είπε.
«Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να εργασθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ήδη από τώρα και γι΄αυτό υπολογίζω σε εσάς», είπε απευθυνόμενος προς την αφρόκρεμα της γαλλικής διπλωματίας.
Για τον Μακρόν, αν «οι συμμαχίες έχουν ακόμη σήμερα όλη τους την σημασία…, οι ισορροπίες, ορισμένες φορές οι αυτοματισμοί επί των οποίων αυτές οι συμμαχίες έχουν οικοδομηθεί πρέπει να επανεξετασθούν».
«Για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας», ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει την πρόθεση «έναρξης ενός νέου διαλόγου για την κυβερνοασφάλεια, τα χημικά όπλα, τους συμβατικούς εξοπλισμούς, τις εδαφικές διενέξεις, την ασφάλεια του Διαστήματος ή την προστασία των πολικών περιοχών, όλως ιδιαιτέρως με την Ρωσία».
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την πρόθεσή του να συμβάλει στην επιτυχία της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου στο Παρίσι ανάμεσα στις πλευρές της λιβυκής κρίσης, που προβλέπει κυρίως την διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.
«Εχω βαθιά πίστη στην ανασυγκρότηση της λιβυκής κυριαρχίας…στην χώρα αυτή που έγινε το θέατρο σύγκρουσης ξένων συμφερόντων, ο ρόλος μας είναι να επιτύχουμε την επιτυχία της συμφωνίας του Παρισιού τον περασμένο Μάιο», είπε.