H εξαγορά-διάσωση της Credit Suisse από τη UBS, δεν καθησύχασε τις αγορές –ή μπορεί να φανταστεί κανείς τι χάος θα επικρατούσε στα διεθνή χρηματιστήρια αν δεν υπήρχε και αυτή η κυριακάτικη συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζικών κολοσσών στη Βέρνη.
Το πρωί της Δευτέρας ξημέρωσε με τις αγορές της Ασίας και της Αυστραλίας να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, με συνέπεια η ανησυχία να μετακυλείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. μετοχές.
Καθώς η μετοχή της Credit Suisse κατέγραφε βουτιά άνω του 60% μετά την εσπευσμένη συμφωνία για την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS, στις 10:10 (ώρα Ελλάδας), το Παρίσι υποχωρούσε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωνε απώλειες 1,01%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είχε σημειώσει πτώση 0,8%.
Φόβους μεταξύ των επενδυτών προκάλεσε επίσης η είδηση ότι η αποτίμηση ομολόγων Additional Tier-1 της Credit Suisse (ή ομόλογα AT1) με ονομαστική αξία 17 δισ. δολάρια θα μειωθεί στο μηδέν, εξοργίζοντας κάποιους από τους ομολογιούχους που θεώρησαν ότι θα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι των μετόχων.
Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες καθώς η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν περιόρισε τους φόβους των επενδυτών για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών.
Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,92%. Στο Παρίσι, η BNP Paribas σημείωσε πτώση άνω του 8% και η Société Générale άνω του 7%. Στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες άνω του 6% και η Commerzbank σχεδόν 5%. Στο Λονδίνο, η Standard Chartered υποχώρησε άνω του 6%, η NatWest πάνω από 4% και η HSBC 3%. Η μετοχή της UBS σημείωσε σημείωσε νωρίτερα πτώση 8,8%.
Ηπιες πτωτικές τάσεις κατέγραφαν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:00, είχε διαμορφωθεί στις 1.015,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47%. Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 13,69 εκατ. ευρώ.