Στιγμιότυπο από την ακρόαση του Ραφαέλε Φίτο, η έγκριση του οποίου καθυστέρησε μετά τις αντιρρήσεις της Κεντροαριστεράς | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Ευρωκοινοβούλιο: Συμφώνησαν για τους 26 Επιτρόπους – στις 27 Νοεμβρίου η ψηφοφορία

Ξεπεράστηκαν τελικά οι αντιρρήσεις των κεντροαριστερών πολιτικών ομάδων για τις υποψηφιότητες από την Ιταλία και την Ουγγαρία, και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την εκπρόσωπο της Ισπανίας. Την 1η Δεκεμβρίου αναλαμβάνει η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Protagon Team

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους 26 Επιτρόπους της δεύτερης Κομισιόν υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πράσινο φως που άναψαν οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων (Renew).

Μετά την έγκριση των 26 επιτρόπων μεμονωμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία, στις 27 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, για την έγκριση του νέου Σώματος της Επιτροπής.

Αν οι ευρωβουλευτές δώσουν το πράσινο φως, με απλή πλειοψηφία όπως απαιτείται, η νέα Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε περάσει με επιτυχία την σχετική ακρόαση επιβεβαίωσης από τις αρμόδιες επιτροπές.

Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι τρεις πολιτικές ομάδες, που παραδοσιακά αποτελούν την «φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι), κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία το απόγευμα της Τετάρτης, για την έγκριση του νέου Σώματος των Επιτρόπων.

Από τις 12 Νοεμβρίου που πραγματοποιήθηκαν οι ακροάσεις των έξι αντιπροέδρων της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ανακοινώσει την αναβολή της αξιολόγησης και έγκρισής τους για άγνωστη ημερομηνία.

Εμπόδιο αποτέλεσαν οι υποψηφιότητες δύο αντιπροέδρων, του Ιταλού Ραφαέλε Φίτο και της Ισπανίδας Τερέζα Ριμπέιρα, καθώς και του ούγγρου Επιτρόπου Ολιβερ Βάρχελι.

Συγκεκριμένα, η Κεντροαριστερά (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα του Φίτο, που αναλαμβάνει το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Συνοχής.

Ο Φίτο προέρχεται από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι και η Κεντροαριστερά δεν δεχόταν να ανατεθεί σε έναν εκπρόσωπο της Ακροδεξιάς το αξίωμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως γράφει το Politico, οι κεντροαριστερές πολιτικές ομάδες θεωρούν ότι ο ιταλός Επίτροπος ίσως δεν διστάσει «να ρίξει το τείχος» που χωρίζει τα παραδοσιακά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και αυτά της Ακροδεξιάς.

Κάποιοι ευρωβουλευτές έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τους Επιτρόπους, την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, διότι αρνούνται να δεχθούν έναν ακροδεξιό αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Επιπλέον, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του φίλου του Βίκτορ Ορμπαν, Ολιβερ Βάρχελι, για το χαρτοφυλάκιο της υγείας και της ευημερίας των ζώων.

Ο Βάρχελι επικρίθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του για την απροθυμία του να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση ή τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εμπόδιζε την έγκριση της υποψήφιας ισπανίδας αντιπροέδρου από τους Σοσιαλιστές, η οποία προορίζεται να αναλάβει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της Πράσινης Μετάβασης και της Ανταγωνιστικότητας.

Το ΕΛΚ κατηγόρησε την Ριμπέιρα -υπουργό της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα της και προκειμένου να την εγκρίνει περίμενε την κατάθεση της Ριμπέιρα ενώπιον του ισπανικού Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο έγινε την Τετάρτη.

Ζήτησε επίσης να δεσμευτεί ότι αν καταδικαστεί για τις πλημμύρες στην Ισπανία, θα παραιτηθεί από την Κομισιόν, κάτι που η Ριμπέιρα δεν δέχθηκε.

Παρά τις τεταμένες διαπραγματεύσεις, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι έδωσαν τελικά το πράσινο φως σε όλους τους υποψήφιους Επιτρόπους (συμπεριλαμβανομένων των Φίτο, Ριμπέιρα και Βάρχελι), αφού προηγουμένως οι επικεφαλής τους υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία δεσμεύονται «να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο και να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες».

Οπως επισημαίνει το Politico, ήταν η πρώτη φορά από το 1999, που δεν απορρίφθηκε κανένας υποψήφιος, ούτε καν χρειάστηκε να περάσει από δεύτερη ακρόαση, «ένα βήμα προς τα πίσω για το Ευρωκοινοβούλιο».