Ορθιοι οι ευρωβουλευτές χειροκροτούν την Ρομπέρτα Μέτσολα μετά την επανεκλογή της, την Τρίτη | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Ευρωκοινοβούλιο: Δεύτερη θητεία με ποσοστό-ρεκόρ για τη Μέτσολα – «Θα χτίσουμε μία καλύτερη Ευρώπη»

Η ευρωβουλευτής από τη Μάλτα επανεξελέγη πρόεδρος με 562 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 623, για άλλα 2,5 χρόνια, σε μυστική ψηφοφορία που έγινε στο Στρασβούργο. Μόνο η ομάδα της Αριστεράς πρότεινε εναλλακτική υποψήφια. Η αναφορά της στο Κυπριακό
Protagon Team

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, επανεξελέγη θριαμβευτικά, την Τρίτη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άλλα δυόμιση χρόνια, με ποσοστό 90,2%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος του Σώματος.

Η 45χρονη Μέτσολα επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 562 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 623 ευρωβουλευτών που ψήφισαν στη συνεδρίαση του Σώματος, στο Στρασβούργο.

«Θέλω να συνεχίσω να στηρίζω ένα δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ισχυρή Ευρώπη. Για να χτίσουμε γέφυρες και να φέρουμε αλλαγές στη νομοθετική και πολιτική δύναμη μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Υποστηρίζουμε το κράτος Δικαίου, τις ελευθερίες μας και πολεμάμε την απολυταρχία», πρόσθεσε.

Υπέρμαχος της βοήθειας και στήριξης της Ουκρανίας, έχοντας επισκεφτεί το Κίεβο αρκετές φορές, η Μέτσολα τόνισε, επίσης, ότι δεσμεύεται να δείξει «συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι ενωμένη, όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη. Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. Πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Υπενθυμίζοντας τη θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή, είπε ότι την Τετάρτη, η Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ αναμένεται να προβεί σε μία δήλωση για την Κύπρο που θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να παίξει τον ρόλο του στην επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα θα τονίζει την ανάγκη να παίξουν τον ρόλο τους όλες οι πλευρές.

Παράλληλα, η Μέτσολα αναφέρθηκε στην πόλωση και στη βία. «Η πόλωση στις κοινωνίες μας έχει οδηγήσει σε πιο συγκρουσιακές πολιτικές, ακόμη και σε πολιτική βία. Οι εύκολες απαντήσεις που χωρίζουν τις κοινότητές μας σε “εμείς” και “αυτοί”» επισήμανε, προσθέτοντας ότι, «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτή τη σκέψη μηδενικού αθροίσματος που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους, που απομακρύνει τους ανθρώπους. Αυτό υποκινεί θυμό και μίσος αντί να χτίζει ελπίδα και πεποίθηση. Καταλαβαίνουμε ότι η άνεση μιας τόσο εύκολης πολιτικής δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις».

«Αξίζει να παλεύει κανείς για την Ευρώπη», είχε δηλώσει νωρίτερα, μιλώντας πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. «Θέλω να βοηθήσω να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη», πρόσθεσε, ζητώντας την εμπιστοσύνη και την ψήφο των ευρωβουλευτών για άλλα 2,5 χρόνια.

Η εναρκτήρια Σύνοδος του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ξεκίνησε με την εκλογή προέδρου και 14 αντιπροέδρων.

Μόνο η ομάδα της Αριστεράς (GUE) πρότεινε ως υποψήφια για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ιρένε Μοντέρο από την Ισπανία (Podemos) για να ανταγωνιστεί την υποψήφια από τη Μάλτα. Ελαβε 61 ψήφους, ενώ λευκό ψήφισαν 76 ευρωβουλευτές.

Η απουσία εναλλακτικών υποψηφίων από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων (Renew Europe), αλλά και από την ομάδα των Πρασίνων, αντανακλά την επιθυμία αυτών των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων να σεβαστούν τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου, για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων.

Είναι η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία μετά τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002).

Και οι 14 αντιπρόεδροι

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε επίσης με μυστική ψηφοφορία τους 14 αντιπροέδρους του, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Οι τέσσερεις ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πέντε στους Σοσιαλιστές, δύο στην κεντροδεξιά παράταξη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ένας στους Φιλελεύθερους, ένας στους Σοσιαλιστές και ένας στην Αριστερά.

Συγκεκριμένα, οι 14 Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σειρά αριθμών ψήφων, είναι οι εξής:

Σαμπίν Βερχέγιεν (ΕΛΚ, Γερμανία)

Έβα Κοπας (ΕΛΚ, Πολωνία)

Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς (ΕΛΚ, Ισπανία)

Καταρίνα Μπάρλεϊ (Σοσιαλιστές, Γερμανία)

Πίνα Πιτσιέρνο (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Βίκτορ Νεγκρέσκου (Σοσιαλιστές, Ρουμανία)

Μάρτιν Χόχσικ (ΕΛΚ, Σλοβακία)

Κριστέλ Σχαλντεμόζε (Σοσιαλιστές, Δανία)

Γιαβί Λόπεζ (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

Σοφί Βιλμές (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Νικολάε Στεφανούτα (Πράσινοι, Ρουμανία)

Αντονέλα Σμπέρνα (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ιταλία)

Ρομπερτς Τζίλε (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Λετονία)

Γιούνους Ομάρχεε (Αριστερά, Γαλλία)