Η εικόνα της πυρκαγιάς σε ένα από τα μέτωπα, το πρωί της Δευτέρας | ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/Intime
Επικαιρότητα

Εβρος: Στις φλόγες το περίφημο δάσος της Δαδιάς

Δραματική είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία κατακαίει εκτάσεις για τρίτη συνεχή ημέρα με συνεχείς αναζοπυρώσεις, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για την κατάσβεσή της
Protagon Team

Μία ακόμη πυραγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας στην θέση «Γκίμπρενα» στην Δαδιά.

Στο σημείο επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνέδραμαν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπάρχουν αναφορές ότι η πυρκαγιά καίει σε τμήμα που είχε μείνει ανέγγιχτο από την περσινή μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από 20.000 στρέμματα -πεύκης κυρίως.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση αυτή, και ενώ οι φλόγες των μετώπων που καίνε από το Σάββατο, βρίσκονταν ήδη στις παρυφές του περίφημου δάσους.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στον Εβρο.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.

Τα άλλα μέτωπα

Σε εξέλιξη ήταν το απόγευμα της Δευτέρας, πυρκαγιά και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα Έβρου.

Στο σημείο επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δύο αεροσκάφη. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ορεστιάδα.

Νωρίτερα, ο κ. Πέτροβιτς είχε αναφέρει ότι η πυρκαγιά εξελισσόταν στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά, όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την κατάσταση δυσχέραιναν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούσαν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νιψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φερρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πέτροβιτς.

«Αυτή την ώρα, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης “χιονίζει” στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνση Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία, σιγά σιγά άρχισαν από το πρωί να αποχωρούν.

«Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατη μετάδοση της φωτιάς.

Το Σαββατοκύριακο κάηκαν τουλάχιστον 55.000 στρέμματα

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά.

Ομως, όσο περνούν οι ώρες, εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

Η αρχική εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Η καμένη έκταση όπως την κατέγραψαν δορυφόροι – ΕΠΑΔΑΠ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων.

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

Στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης έφτασαν την Κυριακή οι φλόγες

Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με το έργο τους να δυσχεραίνεται από τους ανέμους, οι οποίοι πάντως δεν καθιστούν απαγορευτικό τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων.

Οι φλόγες έφτασαν την Κυριακή στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Οι φλόγες καίνε μεγάλες εκτάσεις – ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/Intime

Στην πυρκαγιά, συνολικά επιχειρούν 214 πυροσβέστες, με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο, καθώς και επίγειες δυνάμεις από τη Ρουμανία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Ως απάντηση στις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, επιστρατεύουμε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του rescEU με έδρα την Κύπρο και μια πυροσβεστική ομάδα με περισσότερους από 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την υποστήριξη των εθνικών ομάδων», έγραψε στο Twitter ο Λέναρσιτς.

Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, το μεγάλο πρόβλημα εντοπιζόταν σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπήρχε από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό, η οποία ήταν κλειστή.

Στο μέτωπο αυτό η φωτιά έκαιγε δάσος κοντά σε ανεμογεννήτριες, ενώ ο αέρας της άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση δημιουργώντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο ήταν το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, τα οποία έχουν εκκενωθεί από την Κυριακή.

Το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης βρισκόταν σε ύφεση.

Από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.

Αρτοποιός: Τραυματίες πυροσβέστες που εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες

«Έχουμε μεγάλη αναζωπύρωση στη βόρεια μεριά της περιοχής Μέλια. Το σοβαρότερο μέτωπο είναι εκεί και στη νότια πλευρά της περιοχής πάνω από την Εγνατία Οδό, στον οικισμό Νίψα, το σοβαρότερο κομμάτι του μετώπου. Εκεί έχει πέσει όλη η βαρύτητα. Επιχειρούν 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, το ένα για εναέριο συντονισμό και πάνω από 214 πυροσβέστες», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός σε δηλώσεις του στο OPEN, το πρωί της Δευτέρας.

Στο Αετοχώρι, κάηκε η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος – ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/Intime

«Παλεύουμε με ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι δύσκολα από τη βόρεια πλευρά της Εγνατίας Οδού. Είχαμε εγκλωβισμό πυροσβεστών σε κτηνοτροφική μονάδα, υπάρχουν και τραυματίες. Ο αέρας ωθεί μακριά την πυρκαγιά και δημιουργεί νέες καυτές επιφάνειες που πρέπει να διαχειριστούμε. Αξιολογούνται τα δεδομένα, από λεπτό σε λεπτό. Σε δύο μέρες έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί. Στις παρυφές της πόλης της Αλεξανδρούπολης μετατοπίστηκε η φωτιά και γι’ αυτό στάλθηκε το 112 και εκεί. Μετατοπίστηκε σε μια αντιπυρική ζώνη πάνω από 30 μέτρα και και παρατεταγμένα οχήματα, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην βορειοανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, δεν έχει κοπάσει ο αέρας είναι 6 με 7 μποφόρ και προσπαθούμε με αυτές τις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Μεγάλη η καταστροφή για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η πυρκαγιά, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Αυτό δηλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή, την πυρκαγιά, ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού.