Λίγο πριν τις 14.00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με βασικό αντικείμενο τις τουρκικές προκλήσεις και την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές, στον απόηχο των πληροφοριών περί επικείμενης (νέας) προβοκάτσιας των Τούρκων στον Εβρο.
Στη σχετική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου, αναφέρεται ότι «κατά την τακτική συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Εβρο».
Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, «συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».
«Είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης (φωτ. κάτω), ερωτηθείς για τα σενάρια υβριδικής -και όχι μόνο- απειλής κατά της χώρας μας.
Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης αποχώρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Στις 17:00, ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ κατά την παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα θα έχει σειρά διμερών επαφών και με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας (στη σκιά των αιτημάτων περαιτέρω ενίσχυσης των Ουκρανών με στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των S-300).
Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο θα υπάρξει τελικά συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον τουρκο ομόλογό του, Χουλουσία Ακάρ – εκ των κυριότερων εκφραστών του τουρκικού αναθεωρητισμού και των ευθείων απειλών κατά της χώρας μας.
Επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η θωράκιση του Εβρου (αναβάθμιση-επέκταση φράχτη και μέσων επιτήρησης) και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας (σ.σ. αύξηση περιπολιών και μέσων στις ρότες που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα οι διακινητές), καθώς και η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών εν γένει, σε συνδυασμό με τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζουν συγκεκριμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (φωτ,. κάτω) ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στο Κάιρο για το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και στο τελευταίο ταξίδι του στη Μάλτα.
Τέλος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και για τις διαδικασίες προμήθειας επτά Canadair τα επόμενα χρόνια, δύο μέσω του RescEu και άλλων πέντε με συνδυασμό ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού [ρέσβης Αννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.