Ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα στην ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι», επί της αρχής. Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι τους προϊδέασαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα.
Το ΚΚΕ και η Νίκη δήλωσαν «κατά» ενώ η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως χαιρέτισε την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας «αισιόδοξο μήνυμα» το ότι «μπορούμε να λειτουργούμε πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή».
Νωρίτερα η ίδια έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί «να βελτιώνει διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», διευκολύνοντας όλους τους έλληνες πολίτες, εντός κι εκτός συνόρων, να το ασκούν.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ενα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών. Πριν από έξι μήνες, ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου ελληνισμού. Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς έλληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματος τους», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.
Ομόθυμο αίτημα της Ομογένειας για καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές
Ειχαν προηγηθεί τα συγχαρητήρια όλων των εκπροσώπων της Ομογένειας που κλήθηκαν στη Βουλή να καταθέσουν τις απόψεις της για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα προς την κυβέρνηση, για τη νομοθετική πρωτοβουλία που έλαβε.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι οργανώσεις της Ομογένειας επισήμαναν ότι η επιστολική ψήφος είναι θεμελιώδους αξίας στις σύγχρονες δημοκρατίες γιατί θα διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και θα συνδέσει ακόμη περισσότερο την Ομογένεια με την χώρα, θα ενισχύσει τους δεσμούς των αποδήμων με την Ελλάδα.
Ζήτησαν δε να επεκταθεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές και μάλιστα ζήτησαν η κυβέρνηση να θέσει χρονοδιάγραμμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις επόμενες κιόλας εθνικές εκλογές.
Κάποιες εξ αυτών ζήτησαν να αναπτυχθεί και ένα αδιάβλητο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να θεσπιστούν οι εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού, για την καλύτερη αντιπροσώπευση των ομογενών και για να δυναμώσει η φωνή τους.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζήτησε όμως περαιτέρω μέτρα για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, θέτοντας ζητήματα όπως ψηφοδέλτια στον κώδικα μπράιγ για τα άτομα με οπτική αναπηρία, ως εγγύηση της μυστικότητας της ψήφου και της ανόθευτης εκλογικής βούλησης και άλλα ζητήματα προσβασιμότητας στην αυτοπρόσωπη παρουσία