Ο Αλ. Τσίπρας με τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες | Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI
Επικαιρότητα

Εβο Μοράλες: Εγώ είμαι ο «μπαμπάς» και ο Τσίπρας ο «γιος» – να έρθω στην Ελλάδα για τις εκλογές

Οι συνομιλίες και τα photo opportunities που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ξένους νυν και πρώην ηγέτες κατά την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα στην Μπραζίλια
Protagon Team

Ευκαιρία για photo opportunities και σύντομες συναντήσεις και συνομιλίες με αρχηγούς κρατών, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Από την Κουμουνδούρου περιέγραψαν τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα ως πολύ σημαντικές και προσωπικές. Πχ. σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, τον οποίο συνεχάρη για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την ομάδα του Λιονέλ Μέσι –και ο αργεντινός ηγέτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ.Τσίπρα στις προσεχείς εκλογές.

Αλλη περιγραφή από κομματικές πηγές, αυτή τη φορά για το τετ α τετ που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ: «ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ συνομίλησε σε θερμό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την κατάσταση στην Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, την επίπτωσή της στους δείκτες μεγέθυνσης της οικονομίας και την εργασία».

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti)

Ο κ. Τσίπρας κάθισε στη σειρά των καλεσμένων πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, και τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου «ο Εβο Μοράλες κοιτώντας τους παριστάμενους είπε πως “εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς (έδειξε τον Λάγκος), ο πατέρας (έδειξε τον εαυτό του) και ο γιος (έδειξε τον κ. Τσίπρα)” με τους συνομιλητές του και όσους παρακολουθούσαν την συζήτηση να ξεσπούν σε γέλια».

Μαλιστα από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο Ρικάρντο Λάγκος είπε στον κ. Τσίπρα πως η μάχη που έδωσε η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του με το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής των προοδευτικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, καθώς προκάλεσε συζητήσεις στο στρατόπεδο των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία καθώς και για το εάν οι τράπεζες είναι εκείνες που πλέον αποφασίζουν για το μέλλον των κοινωνιών.

Τσίπρας, Λάγκος και Μοράλες στην ορκωμοσία του Λούλα (ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti)

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης «μακρά και εγκάρδια συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος αναφέρθηκε στο ταξίδι που είχε κάνει στην Ελλάδα, κατά το οποίο είχε μείνει ενθουσιασμένος με την πολιτιστική της κληρονομιά. Παράλληλα ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πληροφορηθεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε διατεθειμένος ακόμα και να επισκεφθεί τη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσει την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές».