Με αφορμή την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουιγκ Φίσερ, η βρετανική εφημερίδα Evening Standard έφερε στο φως μαρτυρίες από πηγές εντός του Μουσείου που προκαλούν ανησυχία.
Οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι «το προσωπικό νιώθει “ντροπή” για το γεγονός ότι το κτίριο είναι “εμφανώς ετοιμόρροπο”, με κολλητική ταινία στα χαλιά και ζημιές από το νερό στους τοίχους των αιθουσών», ενώ προσθέτουν την εξής πληροφορία: «Εχουν σημειωθεί διαρροές στην πτέρυγα που στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και ότι τον φετινό Ιούλιο, μια ακόμη δημοσκόπηση της έγκυρης δημοσκοπικής εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Parthenon Project έδειξε ότι το 64% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών εάν τα βρετανικά μουσεία δανειστούν άλλα αντικείμενα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες για τις συνθήκες φύλαξης και συντήρησης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, όπου είναι προγραμματισμένα έργα αποκατάστασης ύψους 1 δισ. λιρών.
Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανός ιστορικός Γουίλιαμ Σεντ Κλερ αποκάλυψε τις φθορές που προκάλεσε στα Γλυπτά του Παρθενώνα το Βρετανικό Μουσείο, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο το χρώμα τους, και εξέθεσε σε όλο τον πλανήτη του υπευθύνους του. Η ταπεινωτική παραδοχή του σκανδάλου από το Βρετανικό Μουσείο το 1999, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα ανέγερση του λαμπρού νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, ενταφίασαν για πάντα το αποικιακού χαρακτήρα επιχείρημα των Βρετανών ότι τα Γλυπτά έχουν τον χώρο που τους αρμόζει και είναι ασφαλή μόνο στο Βρετανικό Μουσείο.
♦ Διαβάστε: Ο επίμονος ιστορικός που «έσωσε» τα Γλυπτά
Στο δημοσίευμα της Evening Standard επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ανακοίνωσή της αποχώρησης του Χάρτγουιγκ Φίσερ το 2024 δεν ήταν αναμενόμενη και ότι «όποιος τον αντικαταστήσει θα έχει δύσκολο έργο, διότι το μουσείο χρειάζεται δουλειά». Η εκ των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, Μαίρη Μπερντ, ανέφερε στην εφημερίδα ότι το Μουσείο θα αναζητήσει το πρόσωπο που θα συνεχίσει το έργο του Φίσερ, ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός στον επαναπατρισμό των Γλυπτών.
Μετά την ανακίνηση του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών από την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της UNESCO, της πλειοψηφίας του βρετανικού Τύπου και πολλών ιστορικών και αρχαιολόγων στη Βρετανία, ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε, με δηλώσεις του φέτος τον Μάρτιο, το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους διότι αποτελούν ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γιa αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Σούνακ. Ωστόσο, ούτε το σκέλος της «φροντίδας» των Γλυπτών που υπογράμμισε ο βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες περί διαρροής νερού.