Το πείραμα της εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών χωρίς αλλαγή στην μισθολογική κατάσταση πέτυχε χωρίς επιπλοκές και πλέον καθιερώνεται σαν βασική πολιτική για την εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία που το τόλμησε.
Η Perpetual Guardian, η οποία διαχειρίζεται κληρονομιές, είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2018 ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα δοκίμαζε την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών.
Οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να επιλέξουν αν θα εντάσσονταν στο πειραματικό σύστημα (opt in). Στόχος να τους δώσει περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με το σπίτι και την οικογένεια τους.
Οπως έδειξαν οι έρευνες, οι περίπου 250 υπάλληλοι της εταιρείας ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και υψηλότερα ικανοποίησης από τη δουλειά τους. Ακόμη περισσότερο, ανέφεραν ότι είχε βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας.
Ενδεικτικά το ποσοστό των υπαλλήλων που είπαν ότι μπορούν να ισορροπήσουν τη ζωή και την εργασία τους ανέβηκε από το 54% στο 78%, τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν κατά 8% ενώ το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Οσοι για κάποιο λόγο δεν ήθελαν να εργαστούν τέσσερις ημέρες, εξακολουθούσαν να έχουν κάποιες διευκολύνσεις όπως την ευέλικτη ώρα προσέλευσης.
Τελικά η δοκιμή αποδείχτηκε επιτυχής, με τον επικεφαλής της εταιρείας Αντριου Μπαρνς να παραδέχεται ότι δεν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις.
Θετικά βλέπουν το πείραμα και στο υπουργείο Εργασίας της Νέας Ζηλανδίας, επισημαίνει ο Guardian. Τα αποτελέσματα είναι «πολύ ενδιαφέροντα», δήλωσε ο υπουργός που πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να εξερευνήσει νέα μοντέλα εργασίας για τις επιχειρήσεις.