Η κυβέρνηση επιδεικνύει την ίδια «συκοφαντική ελαφρότητα που επιδείκνυε ως Αντιπολίτευση» τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ της καταλογίζει και κινήσεις που δίνουν στην χώρα μία εικόνα θεσμικής κρίσης.
Αναφορά κάνει ακόμη και στις κινήσεις στο χώρο του Κέντρου, ζητώντας «καθαρό και πρωτότυπο λόγο», ενώ όπως λέει, αφήνει τα οργανωτικά ζητήματα σε άλλους.
Στη συνέντευξή του στα Νέα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ανησυχία του για την διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του Προσφυγικού από την Ευρώπη. Κατά τη πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η Γερμανία και μαζί της όλη η ΕΕ άλλαξαν ριζικά γραμμή», ενώ επικράτησαν οι απόψεις της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ. Εκτιμά δε ότι η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει και «εξαρτάται απολύτως από την καλή πρόθεση της Τουρκίας να ανακόψει τις ροές».
Προσθέτει ακόμη ότι το χρέος δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από το Προσφυγικό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φάνηκε απροετοίμαστη και χαλαρή σε θέματα εθνικής πολιτικής που συνδέθηκαν με το Προσφυγικό», όπως η παρουσία του ΝΑΤΟ και η αναζωπύρωση των τουρκικών διεκδικήσεων.
Σε ό,τι αφορά την επίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι θα επηρεάσουν τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη. «Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο, ο οποίος μεταφέρεται στο έδαφος της ΕΕ με συμβολικά χτυπήματα», αναφέρει και επισημαίνει ότι τίθεται ξανά το ζήτημα της σχέσης του πολιτικού φιλελευθερισμού και της ανεκτικότητας με το δικαίωμα στην ασφάλεια.
Επιτίθεται στην κυβέρνηση επειδή «δεν αντιλαμβάνεται ούτε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών», όπως υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Στα ζητήματα εσωτερικού πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως λέει με έμφαση ο κ. Βενιζέλος, η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα και όλα τα θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια) έμειναν ανοιχτά, για να επισημάνει ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο αυτών των εκκρεμοτήτων βλάπτει κάθε μέρα και περισσότερο την οικονομία.
Παράλληλα, επιτίθεται στην κυβέρνηση επειδή «δεν αντιλαμβάνεται ούτε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών» ενώ της καταλογίζει και την ίδια «συκοφαντική ελαφρότητα που επιδείκνυε ως Αντιπολίτευση». Η χώρα παρουσιάζει «εικόνα θεσμικής κρίσης», τονίζει σχετικά.
Στην κυβέρνηση «δίνουν την εντύπωση ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν με παλιά και νέα πρόσωπα οικονομικώς ισχυρά με μόνο κριτήριο τη διατήρηση και διεύρυνση της πολιτικής τους επιρροής», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος σχετικά με τις αναφορές που γίνονται από την κυβέρνηση για το θέμα της διαπλοκής.
Σε σχέση, τέλος, με τις συζητήσεις και τις ενέργειες για την ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «υπάρχει ένας ζωντανός αλλά διάχυτος μεσαίος χώρος» και προσθέτει ότι «αυτός ο χώρος μπορεί να συγκροτηθεί και να αποκτήσει δυναμική». Θέτει ως προϋπόθεση, πάντως, «να διατυπώνεται καθαρός και πρωτότυπος πολιτικός λόγος στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος». Αφήνει όμως, όπως λέει, τα οργανωτικά ζητήματα αυτής της προσπάθειας για άλλους.