Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα, ποζάρουν με τους παρουσιαστές του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Σκοτ Μιλς, Χάνα Γουάντινγκχαμ, Τζούλια Σανίνα και Ράιλαν Κλαρκ, στο Λίβερπουλ | REUTERS/Phil Noble
Επικαιρότητα

Eurovision: Φόβοι ότι καιροφυλακτούν ρώσοι χάκερ

Οι διοργανωτές του μουσικού φεστιβάλ ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να επιχειρήσει να ρίξει μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες, ή να αλλοιώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Protagon Team

Μετά τις ηλεκτρονικές παρεμβάσεις τους σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Δύσης, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, οι ρώσοι χάκερ ετοιμάζουν το… βαρύ ηλεκτρονικό πυροβολικό τους ενόψει της ψηφοφορίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Η, τουλάχιστον, αυτός είναι ο φόβος των διοργανωτών του φεστιβάλ στο Λίβερπουλ. Φιλορώσοι χάκερ θα μπορούσαν να διακόψουν τη ζωντανή μετάδοση της Eurovision από το μεγάλο λιμάνι και να διαταράξουν τη δημόσια ψηφοφορία κοινού του διαγωνισμού τραγουδιού, φοβούνται βρετανοί υπουργοί.

Οι ανησυχίες ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να μετατραπεί σε ψηφιακό μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, οδήγησαν τους διοργανωτές του και την κυβέρνηση να καλέσουν ειδικούς από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC), σύμφωνα με πληροφορίες των Times του Λονδίνου.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται στο Μέρσισαϊντ για λογαριασμό της Ουκρανίας, η οποία κέρδισε την ψηφοφορία του κοινού και των κριτικών το 2022. Ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτει: «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το σύστημα ψηφοφορίας έχει χακαριστεί, όπως έγινε και πέρυσι».

Οι ειδικοί του NCSC συνεργάζονται με το υπουργείο Εσωτερικών και το υφυπουργείο Επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου για να ενισχύσουν την άμυνα στον κυβερνοχώρο, πριν από τον διαγωνισμό της επόμενης εβδομάδας. Η συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό έχει απαγορευτεί.

Η ιταλική αστυνομία απέτρεψε επιθέσεις από φιλορώσους χάκερ κατά τη διάρκεια του περσινού διαγωνισμού στο Τορίνο. Οι χάκερ στόχευσαν την εμφάνιση της «Ορχήστρας Καλούς» – της ουκρανικής συμμετοχής που κέρδισε τον διαγωνισμό, τραγουδώντας για την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός είχε πέσει θύμα χάκερ. Η διοργάνωση του φεστιβάλ από το Ισραήλ το 2019 αμαυρώθηκε από μια υποκλοπή, που αντικατέστησε τη διαδικτυακή ροή της εκδήλωσης από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας με εικόνες εκρήξεων. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για το περιστατικό.

Η Killnet, μια ομάδα χάκερ που πιστεύεται ότι υποστηρίζεται από το καθεστώς Πούτιν, είχε στόχο τον ημιτελικό και τον τελικό της περσινής Eurovision. Πολλά υπουργεία της ιταλικής κυβέρνησης έγιναν επίσης στόχοι της συγκεκριμένης ομάδας την εβδομάδα του διαγωνισμού.

Οι χάκερ δεν πέτυχαν τελικά τον στόχο τους να εμποδίσουν το κοινό να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό, ή να ψηφίσει μέσω τηλεφώνου, μηνύματος, ή διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι βρετανοί υπουργοί φοβούνται ότι μια παρόμοια προσπάθεια να διαταραχθεί ο φετινός διαγωνισμός είναι αναπόφευκτη.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ενεργούν βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών. Το Κρεμλίνο παραδοσιακά αρνείται ότι εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο κατά της Δύσης, παρότι αδιαμφισβήτητα στοιχεία για κυβερνοεπιθέσεις στις ψηφοφορίες για το Brexit και για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (και οι δύο διεξήχθησαν το 2016) έχουν τεθεί υπόψιν των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας και ΗΠΑ.

«Αν και μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι θεατές της ζωντανής συναυλίας θα είναι ασφαλείς, η πλευρά του κυβερνοχώρου είναι πολύ πιο απρόβλεπτη», λέει μια πηγή από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές στο Λίβερπουλ έχουν ξοδέψει το σεβαστό ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις προσπάθειες για την ασφάλεια του διαγωνισμού της Eurovision εξηγεί: «Το NCSC βοηθάει τακτικά σε αυτά τα μεγάλα γεγονότα».