Στο 4,5% υποχώρησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, καταγράφοντας σημαντική αποκλιμάκωση καθώς τον Μάρτιο «έτρεχε» με 5,4%.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πρόκειται για την πέμπτη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ –καλύτερη επίδοση είχαν μόνο το Λουξεμβούγο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), η Ισπανία και η Κύπρος με 3,8%. Η όντως εντυπωσιακή συγκράτηση του πληθωρισμού σημαίνει, πάντως, ότι μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών και όχι η ακρίβεια, η οποία επιμένει. Αλλωστε, καθώς ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή υπολογίζεται σε ετήσια βάση, υπάρχει πλέον η εκκίνηση από τις περυσινές αυξημένες τιμές –τον Απρίλιο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 9,4%.
Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο, γεγονός που δημιουργεί άλλης τάξης μεγέθους προβλήματα καθώς προεξοφλεί νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ο δείκτης που εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%
Στα επιμέρους στοιχεία οι τιμές στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ανήλθαν στο 13,6% (από 15,5% τον Μάρτιο). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο.
Παράλληλα, οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,2% (από 5,1% τον Μάρτιο), ενώ οι τιμές στην ενέργεια ανήλθαν στο 2,5% από 0,9% τον Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα από διψήφιους δείκτες στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο παραμένει πολύ υψηλός, καθιστώντας μια νέα αύξηση επιτοκίων απαραίτητη και αφήνοντας μόνο το μέγεθός της ανοιχτό για συζήτηση: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εμφανίζονται να είναι «μοιρασμένοι» μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 4,6%.