| Shutterstock
Επικαιρότητα

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο – υποχώρησε για όγδοο συνεχή μήνα

Πρόκειται για την πέμπτη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός αύξησης τιμών καταναλωτή καταγράφηκε στο 6,1
Protagon Team

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και νέα υποχώρηση –για όγδοο συνεχόμενο μήνα!– στην Ελλάδα έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά, μετά το «διάλειμμα» του Απριλίου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άρχισε και πάλι να υποχωρεί: 6,1%, από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο. Ενα αποτέλεσμα καλύτερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν 6,3% για τον Μάιο.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε για όγδοο διαδοχικό μήνα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η βασική εκτίμηση της Eurostat κατέγραψε την τάση αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 4,1% σε ετήσια βάση (από 4,5% τον Απρίλιο). Πρόκειται για την πέμπτη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία και Κύπρος παρουσίασαν χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα μας τον Μάιο.

Από το υψηλό έτους, τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση 8 μονάδων.

Η όντως εντυπωσιακή συγκράτηση του πληθωρισμού σημαίνει, πάντως, ότι μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών και όχι η ακρίβεια, η οποία επιμένει. Αλλωστε, καθώς ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή υπολογίζεται σε ετήσια βάση, υπάρχει πλέον η εκκίνηση από τις περυσινές αυξημένες τιμές –τον Μάιο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 10,7%!

Πρωταθλήτριες στην Ευρωζώνη παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Σλοβακία –και οι τέσσερις με διψήφια ποσοστά.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση του πληθωρισμού παίζει ο πληθωρισμός ενέργειας ο οποίος έχει ξαναγυρίσει αρνητικός 1,7% όπως αρνητικός ήταν και τον περασμένο Μάρτιο. Στον αντίποδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων (μολονότι υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα) παραμένει τρομακτικός. Τα στοιχεία δείχνουν 12,5%.