Επικαιρότητα

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής
Protagon Team

Στο 3,2% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, από 3,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης σε όλη την Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2,8% στη ζώνη του ευρώ και πάνω από τον μέσο όρο του 3,1% της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα τελικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο, στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο. Η αποκλιμάκωση είναι εμφανής αν συγκριθεί με τον Ιανουάριο του 2023 που σε ετήσια βάση ανερχόταν στο 8,6%.

Χαμηλότερο ρυθμό αύξησης τιμών εμφάνισαν η Δανία και η Ιταλία (0,9%), η Λετονία, η Λιθουανία και η Φινλανδία (όλες 1,1%). Υψηλότερο ρυθμό τον Ιανουάριο παρουσίασαν η Ρουμανία (7,3%), η Εσθονία (5%) και η Κροατία (4,8%).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας το 3,3% τον Ιανουάριο από 3,4% τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν δείκτη, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Μεγαλύτερη ώθηση στον πληθωρισμό Ιανουαρίου έδωσε ο τομέας των υπηρεσιών, με 1,73%, ενώ ακολουθεί η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 1,13%. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά 0,53%, ενώ η ενέργεια συνέχισε να αποκλιμακώνεται, παρουσιάζοντας πτώση -0,62% τον Ιανουάριο.