| Shutterstock
Επικαιρότητα

Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο

Φρενάρισμα του ρυθμού αύξησης των τιμών στη χώρα μας κατέδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κομισιόν. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό για τον Μάιο κατέγραψαν η Λετονία (0,2%), η Φινλανδία (0,5%), η Λιθουανία και η Ιταλία (0,8%)
Protagon Team

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατέγραψαν για τον Μάιο τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση ήταν τον Μάιο στο 2,3%, από 3,2% τον Απρίλιο και 3,4% τον Μάρτιο, ανέφερε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή. Τον Μάιο του 2023, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ήταν σύμφωνα με τη Eurostat, στο 4,1%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός για τον Μάιο καταγράφηκε στο 2,6%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, σε μια ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα αργό και αβέβαιο ταξίδι για να συγκρατήσει τις τιμές.

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό για τον Μάιο κατέγραψαν η Λετονία (0,2%), η Φινλανδία (0,5%), η Λιθουανία και η Ιταλία (0,8%). Τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε το Βέλγιο (4,9%) και η Κροατία (4,3%).

Oσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στις χώρες του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Η –μεγαλύτερη του αναμενόμενου– αύξηση του πληθωρισμού μοιάζει απίθανο να σταματήσει την ΕΚΤ από το να μειώσει το κόστος δανεισμού από ένα υψηλό ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα, αλλά μπορεί να εδραιώσει την υπόθεση για μια παύση τον Ιούλιο και έναν βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.