| Shutterstock
Επικαιρότητα

Eurostat: «Φρέναρε» στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Με τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στη χώρα μας που βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ
Protagon Team

Τάσεις αποκλιμάκωσης, έστω μικρής, του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατέδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat για τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα και με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, ο πληθωρισμός στον μήνα που τελειώνει διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 11,1%, από 11,3% που ήταν τον Ιούλιο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη χώρα μας εκτιμάται ότι κατέγραψε μικρή αποκλιμάκωση της τάξης του -0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με το σύνολο της Ευρωζώνης, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,1% από 8,9% που ήταν τον Ιούλιο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Παρόλα αυτά, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα κατέγραψε τον έβδομο υψηλότερο πληθωρισμό στις 19 χώρες του ευρώ. Το σημαντικότερο πρόβλημα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα κράτη της Βαλτικής: η Εσθονία κατέγραψε πληθωρισμό 25,2% τον Αύγουστο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat (από 23,2% τον Ιούλιο), η Λιθουανία 21,1% (από 20,9%) και η Λετονία 20,8% (από 21,3%). Η Ολλανδία κατέγραψε πληθωρισμό-ρεκόρ με 13,6% (από 11,6% τον Ιούλιο), η Σλοβακία είχε 13,3%, η Σλοβενία 11,5% και η Ελλάδα ήταν έβδομη με 11,1%.

Τον μικρότερο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε η Γαλλία με 6,5% και ακολουθούν η Μάλτα με 7,1% και η Φινλανδία με 7,6%. Η Γερμανία, μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέγραψε πληθωρισμό 8,8% (από 8,5% τον Ιούλιο).

Τα αρχικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Aυγούστου δίνουν μια πρώτη εικόνα για το πώς «κάλπασαν» οι τιμές καταναλωτή, ενώ περισσότερα στοιχεία για την Ελλάδα αναμένονται από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν πως τον Αύγουστο αναμένεται να φανεί η θετική επίπτωση του νέου μηχανισμού για το ρεύμα καθώς από την 1η Αυγούστου έχει τεθεί ένα έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στα 15-18 λεπτά.