Το πρόβλημα του πληθωρισμού που παραμένει στην Ελλάδα –σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με την ευρωζώνη όπου εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης– κατέδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο.
Οπως ανέφερε η στατιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τετάρτη, ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτιμάται ότι κατά τον μήνα Μάρτιο ανήλθε στο 3,4% σε ετήσια βάση (από 3,1% τον Φεβρουάριο), ενώ στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% (από 2,6% τον Φεβρουάριο).
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζει τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά την Κροατία (4,9%), την Αυστρία (4,2%) και το Βέλγιο (3,8%). Στο 3,4% εκτιμήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο και για τη Σλοβενία. Στον αντίποδα, στο 0,7% βρέθηκε ο πληθωρισμός στη Φιβνλανδία, ενώ πολύ χαμηλά ήταν οι ρυθμοί αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες τέτοια περίοδο πέρυσι μαστίζονταν από διψήφιο πληθωρισμό.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Σε κάθε περίπτωση, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τροφοδοτεί την προσδοκία για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.