Ο τουρισμός πήγε απροσδόκητα καλά το 2021. Και το 2022 προβλέπεται να πάει ακόμα καλύτερα, τηρουμένων των πανδημικών αναλογιών.
«Η ζήτηση για το 2022 είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου, στη Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου της Τράπεζας την Τρίτη. Επιβεβαιώνοντας την προσήλωση στη χρηματοδοτική στήριξη (που ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για την τετραετία 2020 – 2024) των επιχειρήσεων οι οποίες πλέον θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις έννοιες της βιωσιμότητας και της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Οι ενδείξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ισχυρές, τόσο από την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων προς Ελλάδα (Αθήνα), ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά και από τα πολύ υψηλά ποσοστά προκρατήσεων (40%-50%) που ήδη καταγράφουν ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, με τιμές σε υψηλά επίπεδα. Τα περισσότερα από αυτά είναι παραθεριστικά ξενοδοχεία σε καίριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ ποσοστό 10% βρίσκεται στην Αθήνα.
Την ανοδική πορεία της τουριστικής ζήτησης το τρίτο τρίμηνο του 2021 και τη συνέχειά της το 2022, ιδιαίτερα από την αμερικανική αγορά, επιβεβαίωσε ο Senior Director, Market Management Southern Europe της Expedia, ενός από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία στον κόσμο, Walter Lo Faro.
Οι τέσσερις αστερίσκοι
Ο ανοδικός κύκλος του τουριστικού τομέα και η δυναμική και οι προοπτικές που επιφυλάσσει για τα έσοδα και την ενίσχυση του ΑΕΠ, εξαρτάται ωστόσο από την ολιστική του διάσταση. Και εδώ υπάρχουν τέσσερις αστερίσκοι: η ανάπτυξη σύγχρονων δημοσίων υποδομών, η ψηφιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) και η εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Η στασιμότητα σε αυτούς τους αστερίσκους μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην απόδοση των ξενοδοχειακών προϊόντων και των προορισμών κατ’ επέκταση.
«Υπάρχουν νησιά που φθάνουν στα όριά τους το καλοκαίρι», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Παράλληλα υπογράμμισε την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό χαμηλών βαθμίδων, φαινόμενο που καταγράφεται παγκοσμίως και έχει να κάνει τόσο με την εργασιακή αστάθεια, την εποχικότητα, όπως και με τα προβλήματα στέγασης που σημειώνονται σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης των τουριστικών επιχειρήσεων με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και τον σχεδιασμό ανάλογων δράσεων, ο κ. Βασιλείου επισήμανε την υλοποίηση Workshop με θέμα: Human Resources στον κλάδο του Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων η Eurobank ενεργοποιεί νέο πακέτο παρεμβάσεων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εστιασμένο στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, σε συνέχεια του προηγούμενου πακέτου στήριξης των 750 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2020, στην αρχή της πανδημικής κρίσης.
Το πρώτο πακέτο περιλάμβανε επίσης αναστολή δόσεων κεφαλαίου για το 2020 και για το 2021 συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε πως αρκετοί πελάτες επέλεξαν, εν τέλει, να μην κάνουν χρήση των συγκεκριμένων μέτρων. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της τράπεζας το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων της μειώθηκε στο 12% με τα στοιχεία του 2020, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι μονοψήφιο. Επίσης, χορηγήθηκαν νέα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ποσού 230 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκαν έγκαιρα τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, μέσω και των προγραμμάτων επιδότησης τόκων, Γέφυρα κ.ά.
Πέντε άξονες για τις νέες παρεμβάσεις
Οι νέες παρεμβάσεις, τις οποίες ανέλυσαν οι αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές της Τράπεζας, Σπύρος Βενετσιάνος, επικεφαλής Τομέα Structured Finance και Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking, στρέφονται γύρω από πέντε άξονες:
-Νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις/επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5 και 4 αστέρων.
-Δύο νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG: Το «Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και το «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό» για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφισταμένων μονάδων ή/και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.
-Στήριξη στους πελάτες της για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), μέσω παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης για το πρόγραμμα και άμεση αξιολόγηση της βιωσιμότητας του επενδυτικού τους σχεδίου με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Η Τράπεζα αναμένει ότι, τουλάχιστον, το 50% των χρηματοδοτήσεων που αφορούν ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή νέες κατασκευές, θα παρασχεθούν μέσω του πλαισίου του RRF.
-Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η τράπεζα διαθέτει το Business Banking Τουρισμός, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες, που παρέχονται από τρίτες εταιρείες με προνομιακή τιμολόγηση/έκπτωση. Στο πλαίσιό του προσφέρονται οι δυνατότητες για αναζήτηση της κατάλληλης δράσης, υποστήριξη του φακέλου μέσω Δικτύου εξωτερικών Συμβούλων με προνομιακούς όρους για τους πελάτες της Τράπεζας, καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση της επένδυση και για πρόσβαση σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τις Δράσεις, με προνομιακούς όρους, μέσω του πρώτου ηλεκτρονικού Marketplace για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Τέλος, διαμορφώνει λύσεις Factoring για την άμεση στήριξη προμηθευτών ξενοδοχείων.