Αυτή τη φορά η ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA για την ανάθεση του Euro 2028 και του επόμενου (2032) δεν είχε σασπένς. Ηταν καθαρά διαδικαστική. Για κάθε διοργάνωση υπήρξε μόνο μια υποψηφιότητα. Οι απαιτούμενες επενδύσεις αποθαρρύνουν πολλές από τις χώρες που θα ήθελαν να είναι οικοδέσποινες του τρίτου πιο σημαντικού αθλητικού event. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι «τα είχαν βρει» μεταξύ τους στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.
Για το 2028, η κοινή υποψηφιότητα Ηνωμένου Βασιλείου – Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ήταν το φαβορί από τη μέρα που κατατέθηκε. Στο τέλος, ήταν και η μόνη.
Η Τουρκία, η οποία έχει χάσει όλες τις φορές που διεκδίκησε μια μεγάλη διοργάνωση από το 2008 κι έπειτα, απέσυρε το ενδιαφέρον της την περασμένη εβδομάδα. Σκέφτηκε έξυπνα, όπως αποδείχτηκε, και προτίμησε να ενώσει τις δυνάμεις της με την (πρωταθλήτρια Ευρώπης) Ιταλία για το τουρνουά του 2032. Εχοντας εξασφαλίσει την υπόσχεση των Βρετανών, πως δεν θα αφήσουν να συμβεί κάποιο απρόοπτο. Οι πόλεις που θα το φιλοξενήσουν, δεν έχουν γίνει γνωστές. Οι δύο χώρες έχουν παρουσιάσει 20 γήπεδα, από τα οποία θα επιλεγούν δέκα (πέντε από την Ιταλία και πέντε από την Τουρκία).
Η Δανία, που το 2016 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μοιραστεί το Euro 2028 με τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, έκανε πίσω. Δεν κατέθεσε, καν, φάκελο. Το ίδιο συνέβη με τη συμμαχία Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Ελλάδας. Το σχέδιο έμεινε στα λόγια.
Το 2018 οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν από κοινού, είτε το Euro του 2028, είτε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Κέρδισαν τη διοργάνωση του 2030, με συνέταιρους το Μαρόκο, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, όπως ανακοίνωσε η FIFA την περασμένη Τετάρτη: το πρώτο Μουντιάλ που θα απλωθεί σε τρεις ηπείρους και έξι χώρες, με τις αποστάσεις να ξεπερνούν τα 9 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Πέρυσι εκδήλωσε ενδιαφέρον για το Euro 2028 και η Ρωσία. Αλλά, για ευνόητους λόγους, η UEFA διαμήνυσε στη Μόσχα να μην μπει, καν, στον κόπο να καταθέσει υποψηφιότητα. Ούτε για το 2028, ούτε για το 2032. Η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να διοργανώσει το Euro η Ουκρανία, ήταν εντελώς ανεδαφική. Ακόμη κι αν ο πόλεμος με τη Ρωσία τελείωνε σήμερα, η χώρα αυτή δεν θα προλάβαινε να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές που αφορούν τα γήπεδα, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τις υποδομές.
Οι πέντε ομοσπονδίες των Βρετανικών Νήσων (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας), που θα συνδιοργανώσουν το Euro 2028, διεκδικούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 (η Αγγλία έχει αποτύχει δυο φορές να αναλάβει το τουρνουά, του 2006 και του 2018). Ωστόσο, στις αρχές του 2022 αποφάσισαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο Euro 2028. Οπως εξήγησαν τότε, το Euro προσφέρει απόδοση επένδυσης παρόμοια με εκείνη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Συμφωνεί και η Deloitte, η οποία εκτιμά ότι αυτό το event -το μεγαλύτερο που θα φιλοξενήσουν οι Βρετανοί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012)- θα αποφέρει στις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και, αντιθέτως με ό,τι είχε συμβεί στο Euro του 1996, όλα τα ματς θα είναι sell-out. Είναι και το κόστος σημαντικά μικρότερο. Ιδίως τώρα, που οι φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυξήθηκαν σε 48.
Στο Euro του 1996, που διοργάνωσε μόνη της η Αγγλία, οι φιναλίστ ήταν 16 (σήμερα είναι 24). Τα «Τρία Λιοντάρια» έφτασαν στον ημιτελικό, όπου αποκλείστηκαν (στα πέναλτι) από τους μετέπειτα θριαμβευτές, Γερμανούς. Η Αγγλία και η Σκωτία φιλοξένησαν αγώνες και του πιο πρόσφατου Euro, το 2021, το οποίο «απλώθηκε» σε πολλές χώρες της Ευρώπης για να γιορταστεί η 60η επέτειος από τη θεσμοθέτησή του. Ο δυο ημιτελικοί και ο τελικός έγιναν στο «Γουέμπλεϊ». Η Αγγλία έπαιξε στον τελικό, αλλά έχασε το τρόπαιο (πάλι στα πέναλτι) από την Ιταλία.
Η Αγγλία θα φιλοξενήσει 28 ματς του Euro 2028. Η Ουαλία, η Σκωτία και η Ιρλανδία, από έξι. Η Βόρεια Ιρλανδία, πέντε. Οι προημιτελικοί θα διεξαχθούν στο Κάρντιφ (εκεί θα δοθεί και ο εναρκτήριος αγώνας), στο Δουβλίνο, στη Σκωτία και στην Αγγλία. Οι ημιτελικοί και ο τελικός, στο «Γουέμπλεϊ». Μόνο δυο από τα 10 στάδια που προβλέπει το σχέδιο, δεν είναι έτοιμα: το νέο γήπεδο της Εβερτον, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, και το «Κέισμεντ Παρκ» στο Μπέλφαστ. Δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο, τρία εμβληματικά γήπεδα της Αγγλίας: το «Ολντ Τράφορντ», το «Ανφιλντ» και το «Εμιρεϊτς».
Οι οικοδέσποινες ομοσπονδίες είναι πέντε, αλλά, όπως αποκάλυψαν οι Times, η UEFA έχει εξασφαλίσει για τους διοργανωτές μόνο δυο θέσεις στην τελική φάση. Οι εθνικές ομάδες της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, θα υποστούν τη βάσανο των προκριματικών. Αν δυο από αυτές δεν κατορθώσουν να προκριθούν, θα πάνε στο Euro 2028 παρά την αποτυχία τους. Ωστόσο, αν δεν τα καταφέρουν τρεις ή περισσότερες, «δίχτυ ασφαλείας» θα υπάρχει μόνο για τις δυο καλύτερες. Η UEFA το ξεκαθάρισε, και όλοι συμφώνησαν.