Πόσα μπορείς να μάθεις κοιτάζοντας το εξαιρετικό μαρμάρινο ειδώλιο καθιστής μορφής που είναι γνωστό ως «εγείρων πρόποσιν»; Τι συμπεράσματα να βγάλεις από το μαρμάρινο ειδώλιο γυναικείας μορφής με έντονα διογκωμένη κοιλιά, που θεωρείται δηλωτική εγκυμοσύνης; Από τα υπέροχης αισθητικής και λιτότητας ειδώλια κυνηγών και πολεμιστών; Πολλά, μέσα από μια αφήγηση που στηρίζεται στην έκθεση που δημιούργησε μετά από χρόνια εργασίας πάνω στο θέμα η ομάδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με επικεφαλής τον αρχαιολόγο και καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη. Η νέα έκθεση που θα παρουσιαστεί στο χώρο της Νεοφύτου Δούκα, περιλαμβάνει διακόσιες αρχαιότητες, έχει τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν» και εγκαινιάζεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της πρωτοκυκλαδικής περιόδου, η έκθεση επιχειρεί να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Η ζωή, ο θάνατος και η μεταφυσική αγωνία των πολιτών συναντιούνται σε αυτή την έκθεση.
Για να γίνει εφικτή αυτή η ανάγνωση, η έκθεση έχει χωριστεί σε θεματικές κατηγορίες, που αφορούν στους πυρήνες της κοινωνίας, τις ασχολίες, την κοινωνική ζωή, την κοινωνική ιεραρχία, τη ζωή και τον θάνατο (πίστεις και λατρείες). Καθώς στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η πολυσυζητημένη έκθεση του Αi Weiwei το μουσείο επιστρέφει στις περίφημες αρχαιολογικές εκθέσεις του που το έκαναν γνωστό ανά τον κόσμο. Θυμίζουμε πως η τελευταία μεγάλη αρχαιολογική έκθεση του Κυκλαδικής παρουσιάστηκε ως και τον Μάιο του 2015 και είχε θέμα «Ιασις, Υγεία, νόσος, θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό».
Τώρα η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» έρχεται να λύσει μια παρεξήγηση, ή, ορθότερα, να καλύψει ένα κενό πληροφορίας που είχαμε σχετικά με τα εκπληκτικά κυκλαδικά ειδώλια, καθώς «η πρωταρχική θεώρησή τους με μια αυστηρή τυπολογική παρουσίαση στέρησε συχνά τους συσχετισμούς των αρχαιολογικών εκθεμάτων με τις πολιτισμικές εξελίξεις της κοινωνίας που τα παρήγαγε». Ταυτόχρονα η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει με κατανοητό τρόπο την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων των Κυκλάδων 5.000 χρόνια πριν.
Μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα:
- Πώς ήταν η χλωρίδα και η πανίδα των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν;
- Ποιοι ήταν οι πυρήνες της κοινωνίας τους;
- Ποια ήταν η κοινωνική διαστρωμάτωση;
- Πώς κάλυπταν τις ανάγκες διαβίωσης οι κάτοικοι των νησιών;(κτηνοτραφία, κυνήγι, αλιεία,γεωργία)
- Yπήρχαν γνώσεις ναυπηγικής, υφαντικής ακόμη και καλαθοπλεκτικής;
- Με ποιον τρόπο ψυχαγωγούνταν;
- Tί ρόλο είχε η μουσική, το ποτό και ο χορός στη ζωή τους;
- Ποιες ήταν οι τελετουργίες και οι λατρείες τους;
- Γνωρίζουμε στοιχεία για τις πίστεις και τις δοξασίες τους;
Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.Α. (ΕΦΑ Κυκλάδων-ΕΑΜ-ΕΦΑ Αθηνών) θα περιλαμβάνει διακόσια αρχαία αντικείμενα από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου, Πάρου και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συμβολή του Συνεργαζόμενου Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
info:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3
W: www.cycladic.gr
Facebook: CycladicArtMuseum Instangram: Cycladic_museum