Η ιατρός Αντζελίκ Κέτζι εντόπισε την Ομικρον στα μέσα Νοεμβρίου, σε έναν 33χρονο | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Ετσι βρήκα την Ομικρον, με τις 32 μεταλλάξεις της»

Η νοτιοαφρικανή ιατρός Αντζελίκ Κέτζι εξηγεί πώς ανακάλυψε την καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού στην πατρίδα της και δηλώνει ότι τα κρούσματα που η ίδια διαχειρίστηκε είχαν ήπια συμπτώματα, η δε ηπιότητά τους αφορούσε εξίσου εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Protagon Team

Ο ιός Ομικρον, των 32 μεταλλάξεων, ανακαλύφθηκε από την νοτιοαφρικανή ιατρό Αντζελίκ Κέτζι, όταν παρατήρησε νέου είδους συμπτώματα σε θετικούς στον κορονοϊό ασθενείς της. Μέσω της Repubblica εξήγησε τι έπραξε στη συνέχεια και, τελικά, διαβεβαίωσε τους πάντες ότι πρόκειται για παραλλαγή με ήπια συμπτώματα, τα οποία μάλιστα αφορούν εξίσου τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους – δηλαδή, όλοι «περνούν την ίωση στο πόδι».

«Ο ασθενής που εξήτασα στα μέσα του Νοεμβρίου, ένας 33χρονος, είχε ήπια συμπτώματα, ωστόσο διαφορετικά από όσα είχα δει μέχρι τότε» αφηγήθηκε η ιατρός. Επασχε, βέβαια, από ιογενή λοίμωξη. «Οταν και το τέταρτο μέλος της οικογενείας του του βρέθηκε θετικό, έχοντας τα ίδια συμπτώματα, αποφάσισα να ερευνήσω την περίπτωση».

Στις 18 Νοεμβρίου, λοιπόν, η Κέτζι απομόνωσε την καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία προκάλεσε τον γνωστό πανικό σε όλον τον κόσμο και, επί της ουσίας, απομόνωσε τη Νότια Αφρική. Η Κέτσι τυγχάνει πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου αλλά και μέλος της υγειονομικής ομάδας εργασίας που συνέστησε η ντόπια κυβέρνηση. Ετσι οι προβολείς των διεθνών media στράφηκαν επάνω στην ιατρό.

«Κατάλαβα ότι δεν είχα να κάνω με την παραλλαγή Δέλτα, έτσι εγώ και οι υπόλοιποι επιστήμονές μας αναζητήσαμε τις ιογενείς αλληλουχίες. Η επιβεβαίωση ότι πρόκειται για νέα παραλλαγή του κορονοϊού ήρθε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου». Αμέσως, η επόμενη ερώτηση των Ιταλών έγινε για τα συμπτώματα της Ομικρον. Η Κέτζι μάλλον δεν είναι ο άνθρωπος που επιθυμεί να τρομοκρατήσει το σύμπαν.

«Μυαλγίες και αίσθημα κοπώσεως, πονοκέφαλος, λαιμόπονος – ένα ελαφρύ κρυολόγημα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει νοσηλευτεί κανένας πάσχων από την Ομικρον. Επίσης, δεν έχουμε δει σοβαρές επιπτώσεις».

Στην ερώτηση αν υπήρξε κάποια περισσότερο ανησυχητική περίπτωση, η Κέτζι ανέφερε ένα εξάχρονο κοριτσάκι, το οποίο ανέβασε πυρετό και παρουσίασε ταχυκαρδία. «Σκέφτηκα τη νοσηλεία της, ωστόσο επισκέφθηκα το παιδί δύο ημέρες μετά και ήταν περδίκι».

Οσον αφορά τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων της Ομικρον (που τόσο ανησύχησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), η νοτιοαφρικανή ιατρός είπε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει, απαντήσεις θα είναι γνωστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πάντως η Κέτζι ήταν σαφεστάτη ως προς την επικινδυνότητα της Ομικρον: «Τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια, αλλά και ίδια, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους». Οι ασθενήσαντες δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτα προβλήματα, «ανέρρωσαν όλοι τους γρήγορα, μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες».

Αλλά και για τη μεταδοτικότητα της  Ομικρον τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι επίφοβα: «Μόνο τα μέλη της οικογενείας του ‘‘ασθενούς 0’’ μολύνθηκαν. Οι επαφές όλων των άλλων νοσησάντων είναι αρνητικές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο βαθμός μεταδοτικότητας είναι λίγο-πολύ παρόμοιος με αυτόν της παραλλαγής Δέλτα».

Στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού τα στοιχεία είναι τα εξής: «Από τους 10.000 εξετασθέντες, μόνο 2.264 βρέθηκαν με Ομικρον». Η ιατρός Κέτζι συμβουλεύει άπαντες να παραμείνουν ψύχραιμοι: «Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Αν εμφανίσετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράφονται για περισσότερες από δύο ημέρες, τότε εξεταστείτε. Εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκα, αποφύγετε τον συγχρωτισμό».