Δύο χρόνια και οκτώ μήνες έχουν περάσει από αυτό το στιγμιότυπο. Η απόσταση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν (δεξιά) και τον Ολαφ Σολτς είναι εμφανής... | Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

«Ετοιμος» για συνομιλίες ο Πούτιν – ο Σολτς θέλει διάλογο ενόψει των εκλογών

Ο γερμανός καγκελάριος φαίνεται να αναζητεί «γέφυρες» επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας καίτοι συνεχίζει τις απειλές προς τη Δύση, δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο με το Βερολίνο
Protagon Team

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών: δεν είναι αλήθεια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει πλέον να μιλάει ούτε στο τηλέφωνο με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς», όπως ισχυρίστηκε την περασμένη Παρασκευή η Αναλένα Μπέρμποκ. «Το Βερολίνο δεν έχει προτείνει συνομιλίες, αλλά η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε επαφές», ανάφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ. 

Τελευταία φορά Πούτιν και Σολτς συνομίλησαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο ρώσος πρόεδρος είχε διαμαρτυρηθεί, τότε, για τη δυτική βοήθεια που, κατά τη γνώμη του, ενθάρρυνε το Κίεβο να βάλλει κατά στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας. Επειτα από σχεδόν μία διετία, ο Πούτιν συνεχίζει να απευθύνει παρόμοιες προειδοποιήσεις αλλά και να δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες. Ωστόσο, όπως γράφει σε ανταπόκρισή της από τη Μόσχα η Ροζάλμπα Καστελέτι της ιταλικής La Repubblica, κανείς στη ρωσική ελίτ δεν πιστεύει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποιο θετικό αποτέλεσμα μέσω του διαλόγου.

Αυτό οφείλεται και στο ότι ο Πούτιν είναι πεπεισμένος πως το καλοκαίρι το Κίεβο χρησιμοποίησε τη μεσολάβηση του Κατάρ -που είχε στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές- ως κάλυψη για την επίθεση στο Κουρσκ. «Εχουν ξεπεραστεί κατά πολύ τα όρια», δήλωσε, διατηρώντας της ανωνυμία του, ο επικεφαλής μιας κρατικής εταιρείας ο οποίος έχει επαφές με το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει, έως ότου να καταρρεύσει η Ουκρανία», πρόσθεσε, συνομιλώντας με τη ρωσίδα δημοσιογράφο Φαρίντα Ρουστάμοβα.

Οπότε, όπως συνοψίζει η Repubblica, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θα μπορούσε να αποδεχτεί μια κατάπαυση του πυρός ή ακόμη και να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται είτε για να κερδίσει χρόνο είτε για να αποπειραθεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία αλλά και τους συμμάχους της.

Στο Βερολίνο, εν τω μεταξύ, η Ουκρανία εξακολουθεί να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, εν μέσω, ωστόσο, έντονων ανησυχιών για κυβερνητική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο. Συγχρόνως σε δυτικούς πολιτικούς/διπλωματικούς κύκλους αυξάνεται ο φόβος όσον αφορά το ενδεχόμενο ο γερμανός καγκελάριος να αποπειραθεί τρόπον τινά να κατευνάσει τον ρώσο πρόεδρο με απώτερο σκοπό τον τερματισμό του πολέμου. 

Η Τόνια Μαστρομπουόνι, ανταποκρίτρια της La Repubblica στο Βερολίνο κάνει λόγο για απόπειρες δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας με στόχο την κατάστρωση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, στο οποίο θα προβλέπονται εδαφικές παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιταλίδα δημοσιογράφο τα σημάδια μιας πιθανής προσέγγισης αυξάνονται. 

Μυστικές επαφές

Αναφέρεται καταρχάς σε ένα μυστηριώδες ταξίδι του πρώην προέδρου του Γερμανορωσικού Φόρουμ Ματίας Πλάτσεκ στη Μόσχα. Και τις προηγούμενες ημέρες η γερμανική εφημερίδα Die Zeit έγραψε πως ο Ολαφ Σολτς φέρεται να επιθυμεί να τηλεφωνήσει στον Πούτιν πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Επιπλέον, ο γερμανός καγκελάριος εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε υπόθεση περί εξοπλισμού του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (όπως οι γερμανικοί Taurus) ενώ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «δεν θα δεχόταν ποτέ την πρόταση του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ για μερική παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της υπόλοιπης Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», με το Βερολίνο, στην προκειμένη περίπτωση, να μην συμφωνεί κυρίως με το δεύτερο σκέλος της πρότασης του νορβηγού πρώην επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ολαφ Σολτς γνωρίζει πως την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί να διεξάγει μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία (εκτός απροόπτου οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου του 2025) την ώρα που δύο λαϊκιστικά κόμματα (η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και η ακροαριστερή Συμμαχία Βάγκενκνεχτ) ενισχύονται συνεχώς, τασσόμενα, μεταξύ άλλων, υπέρ του τερματισμού της αρωγής του Κιέβου από το Βερολίνο. Σε αυτό το πλαίσιο ο γερμανός καγκελάριος θα ήθελε να αναδειχθεί ως αυτός που απέτρεψε τα χειρότερα, ακόμη και έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, χάρη στις προσπάθειές του για συνομιλίες με τη Μόσχα.

Πρόσφατα ο Ολαφ Σολτς προέβη σε μια διατύπωση η οποία καταδεικνύει μια αλλαγή στη στάση του: υποστήριξε πως είναι σημαντικό να βρεθεί «μια δίκαιη λύση» για το Κίεβο, η Ρωσία δεν μπορεί να αναμένει «τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την ειρήνη». Οπως θυμίζει η απεσταλμένη της La Repubblica στο Βερολίνο, έως πρόσφατα ο Σολτς υποστήριζε πως η Μόσχα θα έπρεπε να αποσύρει τις δυνάμεις της από το σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, ενώ, τώρα, αν και εμμέσως και σε ανεπίσημο επίπεδο (ακόμα) δεν αποκλείει την εκχώρηση εδαφών. 

Υπέρ της διαφαινόμενης επιδίωξης του γερμανού ηγέτη να έρθει σε επαφή με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου τάσσεται και η πλειονότητα των γερμανών πολιτών, με το 59% εξ αυτών να ευελπιστεί σε μια τηλεφωνική συνομιλία Σολτς-Πούτιν. Δεν είναι σαφές εάν η νέα αυτή γραμμή της Γερμανίας έχει συμφωνηθεί με την Ουάσιγκτον ενώ αρκετά σημάδια καταδεικνύουν το αντίθετο. Από αυτήν την άποψη η επικείμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν  στο Βερολίνο καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη.