Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Lucas Jackson
Επικαιρότητα

Ο Τραμπ φλερτάρει με Βρετανία και Ρωσία και επιτίθεται στη Μέρκελ

Σκληρή κριτική για την πολιτική του Βερολίνου, προοπτικές συμφωνίας με τη Μόσχα αλλά και εμβάθυνση των «αδελφικών δεσμών» με τη Βρετανία του Brexit είναι τα βασικά σημεία συνέντευξης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ελάχιστες ημέρες πριν αναλάβει και επίσημα καθήκοντα
Protagon Team

Τις προτεραιότητες αλλά και τις… προτιμήσεις του στην εξωτερική πολιτική αποκάλυψε σε συνέντευξή ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων θα προχωρήσει στη «σύναψη συμφωνιών».

Προτείνει μια στενή σχέση με τη Βρετανία, τέτοια ώστε να κάνει το Brexit «ευκαιρία αντί για κίνδυνο», και φαίνεται ανοιχτός και σε συμφωνία με τη Ρωσία, όπως δηλώνει στους Times του Λονδίνου.

Αλλά και πάλι, αν και λέει ότι σέβεται την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, της καταλογίζει ένα καταστροφικό λάθος στην μεταναστευτική πολιτική ενώ έμμεσα της χρεώνει εξαιτίας αυτής της πολιτικής και το Brexit!

«Μια καλή συμφωνία»

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα παραμείνουν στενές, τονίζει ο Τραμπ. Υπόσχεται μάλιστα να προχωρήσει γρήγορα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε μια καλή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, τέτοια που θα κάνει το Brexit «να γίνει τελικά μια σπουδαία ευκαιρία».

Οπως αποκάλυψε η βρετανή πρωθυπουργός έγραψε προς αυτόν επιστολή μετά τα Χριστούγεννα ευχόμενη ότι το «πνεύμα και ενότητας και αδελφικής σχέσης» ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχιστεί εξίσου ισχυρό. Συνόδευσε την επιστολή της με ένα αντίγραφο της ομιλίας του Ουίνστον Τσώρτσιλ προς τον αμερικανικό λαό μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Η Μέι θα είναι εξάλλου από τους πρώτους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί, όπως λέει, ενώ εύχεται να ανταποδώσει γρήγορα και ο ίδιος. Τονίζει δε την σκωτσέζικη καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του και αποκαλύπτει ότι κληρονόμησε την τάση των Σκωτσέζων να είναι οικονόμοι, «απλά το πρόβλημα είναι ότι ασχολούμαι με πολλά λεφτά».

Το Brexit είναι μόνο η αρχή, εκτιμά ο Τραμπ και προβλέπει ότι και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση (κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιους λόγους δεν φαίνεται να το διευκρινίζει) «γιατί θέλουν τη δική τους ταυτότητα. Και η Βρετανία ήθελε τη δική της ταυτότητα».

Για τον ίδιο η μεταναστευτική κρίση τραυμάτισε βαθιά την ΕΕ ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφικό λάθος» την  πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ να δεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες, «όλους αυτούς τους παράνομους, ξέρετε όλους αυτούς από όπου να’ναι»

«Πιστεύω ότι αν δεν είχαν εξαναγκαστεί να δεχτούν όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσους πολλούς, με όλα τα προβλήματα που έχει αυτό, νομίζω ότι δεν θα είχαμε το Brexit. Ηταν (εννοεί το Προσφυγικό) η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», διευκρινίζει.

Συναλλαγή για τα πυρηνικά με τη Ρωσία

Η πολιτική με τη Ρωσία είναι ίσως το πεδίο της πολιτικής Τραμπ στο οποίο περιμένουν οι περισσότεροι να δουν ποια θα είναι τα δείγματα γραφής του, ειδικά μέσα στο πλαίσιο των αναφορών για μια στενή, παρασκηνιακή σχέση, αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκβιασμού και παλινωδιών για το θέμα του χάκινγκ.

Ο Τραμπ λέει στους Times ότι θα συμφωνούσε για την μείωση των πυρηνικών σε αντάλλαγμα για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων –κάποιων κυρώσεων τουλάχιστον- κατά της Ρωσίας. «Ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε μερικές καλές συμφωνίες. Τουλάχιστον για τα πυρηνικά πιστεύω ότι ο αριθμός τους πρέπει να είναι πολύ χαμηλά», εξηγεί.

Δηλώνει ότι καταρχήν εμπιστεύεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν «αλλά αυτό μπορεί να μην κρατήσει για πολύ»  (το ίδιο λέει και για την Μέρκελ).

Παρά ταύτα, θεωρεί την ρωσική παρέμβαση στη Συρία «κάτι πολύ κακό» («a very bad thing») που έχει προκαλέσει μια «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση.

Ελεγχοι στα σύνορα

Στο εσωτερικό μέτωπο, υπόσχεται ότι την επόμενη Δευτέρα (ας θυμηθούμε ότι ορκίζεται την Παρασκευή) θα υπογράψει διατάγματα για την ενίσχυση των ελέγχων των ταξιδιωτών που μπαίνουν στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει σε περιορισμούς σε ταξιδιώτες από την ΕΕ αλλά και «εξαιρετικά στενό έλεγχο όσων έρχονται από χώρες στις οποίες δρουν ισλαμιστές τρομοκράτες.