Οι Ντέιβ Γκίλμουρ, Ρότζερ Γουότερς, Νικ Μέισον και Ρικ Ράιτ σε μία μοναδική κοινή τους εμφάνιση επί σκηνής στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, το 2005 | Yui Mok - PA Images/PA Images via Getty Images
Επικαιρότητα

Ετοιμοι να πουλήσουν τα τραγούδια τους για 400 εκατ. δολάρια οι Pink Floyd

Ακολουθώντας τα χνάρια των Ντίλαν, Σπρίνγκστιν, Στινγκ και άλλων διάσημων βετεράνων καλλιτεχνών, η αγγλική μπάντα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δισκογραφικές εταιρείες και αμερικανικά hedge funds εδώ και μήνες και αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες
Protagon Team

Να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. δολάρια για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών τους, φιλοδοξούν οι Pink Floyd, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διάσημων καλλιτεχνών.

Η αγγλική μπάντα βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες, και όχι μόνο από τη μουσική βιομηχανία, όπως οι Sony, Warner, BMG, Primary Wave και Blackstone, ζητώντας τουλάχιστον 400 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Απώτερος στόχος τους βέβαια, είναι, χάρη στον ανταγωνισμό, να φτάσουν το ρεκόρ του Μπρους Σπρίνγκστιν, που πήρε 500 εκατ. δολάρια, τα περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη, που τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει την πνευματική του περιουσία (τον κατάλογό του, όπως είναι ο όρος στη μουσική βιομηχανία).

Στις συμφωνίες αυτές συνήθως περιλαμβάνονται τα δικαιώματα από κάθε είδους εμπορική χρήση των τραγουδιών του κάθε καλλιτέχνη, όπως και οι πρωτότυπες ηχογραφήσεις.

Ο Ντίλαν, το 2020, πούλησε έναντι 250-300 εκατ. δολαρίων τα δικαιώματα για τις μουσικές του συνθέσεις στην Universal, κατάλογος ο οποίος αφορά τη μουσική και τους στίχους του. Οπως εξηγεί το Forbes, τα δικαιώματα αυτά εισπράττονται όταν άλλοι καλλιτέχνες παίζουν τα τραγούδια του Ντίλαν.

Φέτος, τον Ιανουάριο, ο Ντίλαν πούλησε στη δισκογραφική του τη Sony, όλο του τον κατάλογο, δηλαδή τις ηχογραφήσεις του από το 1962, αλλά και τα δικαιώματα σε ό,τι καινούργιο κυκλοφορήσει από δω και πέρα. Δεν έγινε γνωστό το ακριβές ποσό, αλλά εκτιμάται ότι είναι 150-200 εκατ. δολάρια. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο, τα πνευματικά δικαιώματα από τα τραγούδια του Ντίλαν, δηλαδή από την εμπορική τους χρήση, του απέφεραν 16 εκατ. δολάρια. Η Sony απέκτησε και το δικαίωμα να επανακυκλοφορήσει σε βελτιωμένες κόπιες όλη τη δισκογραφία του Ντίλαν.

Ο Σπρίνγκστιν, το 2021, έμεινε πιστός και αυτός στη δισκογραφική του, τη Sony, η οποία είχε αγοράσει την Columbia Records, πουλώντας τα δικαιώματα για τις ηχογραφήσεις του.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ολοένα και περισσότεροι διάσημοι παλιότεροι καλλιτέχνες πουλούν τα δικαιώματα των τραγουδιών τους. Στους λόγους συμπεριλαμβάνονται η ηλικία τους, η πανδημία, κατά την οποία δεν μπορούσαν για 2-3 χρόνια να βγουν σε περιοδεία, ο σχεδιασμός της κληρονομιάς τους, φορολογικά και άλλα οικονομικά αίτια.

Οπως επισημαίνουν οι Times, το αμερικανικό hedge fund Blackstone, αξίας ενός δισ. δολαρίων, δραστηριοποιείται τελευταία στη μουσική βιομηχανία, έχοντας αγοράσει το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της Hipgnosis Song Management, εταιρεία που ίδρυσε ο πρώην μάνατζερ του Ελτον Τζον, Μερκ Μερκουριάδης.

Η Blackstone έχει αγοράσει επίσης, έναντι 341 εκατ. δολαρίων συνολικά, τους καταλόγους των Λέοναρτν Κοέν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Νάιλ Ρότζερς, Νέλι Φουρτάδο και Κένι Τσέσνι.

Η BMG που επίσης έχει καταθέσει προσφορά στους Pink Floyd, στηρίζεται από την εταιρεία επενδύσεων Kohlberg Kravis Roberts, που έχει ήδη αγοράσει τους καταλόγους πιο καινούργιων καλλιτεχνών, όπως οι Lorde και The Weeknd.

Τα hedge funds άρχισαν να ενδιαφέρονται για τα σταθερά κέρδη της μουσικής βιομηχανίας, πριν λίγα χρόνια, σε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Οι Pink Floyd, που έχουν πουλήσει 250 εκατ. άλμπουμ παγκοσμίως από το 1965, αναμένεται να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες με την εταιρεία που θα επιλέξουν.

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες στη ροκ μουσική:

Μπρους Σπρίνγκστιν 500 εκατ. δολάρια

Μπομπ Ντίλαν 400 εκατ. (συνολικά)

Στινγκ 300 εκατ.

Πολ Σάιμον 250 εκατ.

Ντέιβιντ Μπάουι 250 εκατ.

Mötley Crüe 150 εκατ.

Νιλ Γιανγκ 150 εκατ.