Η επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» εκφωνεί ομιλία κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της στην Ανκόνα ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα | Antonio Masiello/Getty Images
Επικαιρότητα

«Ετοιμη» να κυβερνήσει την Ιταλία δήλωσε η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία. Οι εξελίξεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία απέδειξαν ότι το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης έχει αποτύχει, τόνισε, μεταξύ άλλων, η 45χρονη πολιτικός
Protagon Team

Από την πόλη Ανκόνα της κεντρικής Ιταλίας ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία το βράδυ της Τρίτης η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι, παρουσιάζοντας βασικούς άξονες του προγράμματός της.

Απευθυνόμενη στο συγκεντρωμένο πλήθος, η Μελόνι –η συντηρητική συμμαχία («Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδέλφια της Ιταλίας») της οποίας διατηρεί ισχυρό προβάδισμα επί της κεντροαριστεράς και των εταίρων της στις δημοσκοπήσεις– διεμήνυσε: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε την Ιταλία και, στις 25 Σεπτεμβρίου, η τελική επιλογή θα είναι δική σας».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη γειτονική χώρα, η 45χρονη πολιτικός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξελίξεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία απέδειξαν ότι το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης έχει αποτύχει και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εθνική βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόβλημα, κατέκρινε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στο παρελθόν με την Ρωσία, αλλά και τις νέες συμφωνίες για εισαγωγή αερίου από την Αλγερία.

«Εχουμε φυσικό αέριο, εδώ στην Ιταλία, στην Αδριατική, και πρέπει να βασιστούμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, σημείωσε: «Λέμε “ναι” στους πρόσφυγες αλλά “όχι” στην παράτυπη μετανάστευση και στις μαφίες που την εκμεταλλεύονται».

Εξάλλου, η Μελόνι αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για το ότι την προηγούμενη ημέρα είχε χαρακτηρίσει τους νέους που υποφέρουν από βουλιμία και ανορεξία ως «άτομα που δεν σέβονται τους κοινωνικούς κανόνες», αναφορά για την οποία δέχθηκε κριτική.

Στην ίδια λογική, ανέφερε ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το retweet ενός βίντεο με το βιασμό μίας ουκρανής γυναίκας από αιτούντα άσυλο, γεγονός για το οποίο επίσης επικρίθηκε από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. «Το βίντεο αυτό ανήρτησε πρώτη μεγάλη εφημερίδα της χώρας μας , αλλά τώρα θα ξεκινήσουν, πιθανότατα, δικαστική έρευνα σε βάρος μου», δήλωσε η πρόεδρος των «Αδελφών της Ιταλίας».

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος επιτέθηκε, τέλος, στη «δήθεν υπεροχή της αριστερής σκέψης», την οποία χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» και κατηγόρησε μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου ότι έχει προκαταλήψεις και δεν παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματός της όπως είναι στην πραγματικότητα.

Δεν αλλάζει το σύμβολο του κόμματός της

Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των αναφορών πολλών ιταλών σχολιαστών ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» συνέχιζαν να διατηρούν στο σύμβολό τους τη φλόγα που συμβολίζει τη διαρκώς αναμμένη φωτιά στον τάφο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι καθώς και ότι η ίδια η Μελόνι διατηρεί στενές σχέσεις με τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε σάλο με ναζιστικού ύφους δηλώσεις του, αλλά και το ισπανικό κόμμα Vox, το οποίο δεν έχει καταδικάσει με σαφήνεια την δικτατορία του Φράνκο.

Εκτός αυτών, μέχρι πρότινος, όταν η ίδια η Μελόνι είχε κληθεί από σειρά δημοσιογράφων να καταδικάσει την φασιστική δικτατορία, είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι, «πρόκειται για μια ιστορική περίοδο, η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις κριτικές που της ασκούν τα διεθνή ΜΜΕ, η Μελόνι επισήμανε προ ημερών ότι μία νίκη του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν θα προκαλέσει στροφή προς τον αυταρχισμό ούτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ καθώς και ότι το κόμμα της καταδικάζει απερίφραστα τον ναζισμό και τον κομμουνισμό, «την μόνη ιδεολογία του περασμένου αιώνα η οποία παραμένει στην εξουσία σε ορισμένες χώρες και επιβιώνει παρά τις τραγικές αποτυχίες της».