Το εσωτερικό και εξωτερικό του γιοτ στο οποίο ο Τζόναθαν Ρόθμπεργκ φτιάχνει το οικιακό τεστ για τον κορονοϊό. Το 2014 ο πρόεδρος Ομπάμα είχε βραβεύσει τον επιστήμονα με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας | CreativeProtagon/Wikipedia/Twitter
Επικαιρότητα

Ετοιμάζει φθηνό οικιακό test kit μέσα από το υπερπολυτελές γιοτ του

Κορυφαίος αμερικανός επιστήμονας και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας σχεδιάζει μια προσιτή στην τιμή και εύκολη μέθοδο ελέγχου του κορονοϊού που θα γίνεται στο σπίτι με τη βοήθεια εφαρμογής μέσω spartphone. Ποιος είναι ο βραβευμένος από τον Ομπάμα Τζόναθαν Ρόθμπεργκ
Protagon Team

Δεν είναι λίγοι οι υπερπλούσιοι του πλανήτη μας, που ο καθένας με τον τρόπο του, έχουν ριχτεί αυτό τον καιρό στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ο Τζόναθαν Ρόθμπεργκ, για παράδειγμα, ασχολείται στο πλωτό του εργαστήριο με την ανάπτυξη ενός γρήγορου και φθηνού τεστ για το COVID-19, που θα μπορεί να γίνεται στο σπίτι.

Ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ποθητά σούπερ γιοτ στον κόσμο, το μήκους 60μ και αξίας 40 εκατ. δολαρίων Gene Machine, κατασκευασμένο στο ολλανδικό ναυπηγείο Amels, ο Ρόθμπεργκ ανυπομονεί να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της ανακάλυψής του.

«Τρελός» επιστήμονας και επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας από το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, ο Ρόθμπεργκ βραβεύτηκε το 2014 από τον πρόεδρο Ομπάμα με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, την ανώτατη τιμή στο πεδίο του, στις ΗΠΑ.

Στις 7 Μαρτίου ο Ρόθμπεργκ ανακοίνωσε την ιδέα του στο Twitter, ανεβάζοντας μια εικόνα από το εσωτερικό του γιοτ με το εργαστήριο του στο βάθος

Ζει τουλάχιστον έξι μήνες του χρόνου στο σκάφος του, πρόσφατα, μάλιστα, διήνυσε 9.000 ναυτικά μίλια αποπλέοντας από τη Γαλλική Ριβιέρα για το Σβάλμπαρντ στη Βόρεια Νορβηγία. Το σημαντικότερο, όμως, όπως γράφει η βρετανική Telegraph, είναι ότι έχει κάνει αποστολή του τον εκδημοκρατισμό της υγειονομικής περίθαλψης και μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά.

Οχι πολύ καιρό πριν η εταιρεία του, Butterfly Network, με χορηγία -μεταξύ άλλων- του Bill & Melinda Gates Foundation, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη αποκωδικοποίησης του DNA, αναπτύσσοντας μια προσιτή χειροκίνητη συσκευή προσδιορισμού της αλληλουχίας DNA, που συνδέεται με ένα iPhone.

Και πρόσφατα, συζητώντας με τον Μπιλ Γκέιτς, του οποίου το ίδρυμα εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός test kit για έλεγχο του COVID-19 στο σπίτι, ο Ρόθμπεργκ είχε την ιδέα να προσπαθήσει να αναπτύξει και ο ίδιος μια εκδοχή, που θα μπορούσε να δώσει αποτελέσματα μέσω smartphone, μέσα σε 30 λεπτά. Ο αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι οι προσεγγίσεις τους αλληλοσυμπληρώνονται και αν μοιραστούν τα δεδομένα τους, τότε καθένα από τα δύο μέρη θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα.

Το γιοτ Gene Machine ενώ διαπλέει τον Ισθμό της Κορίνθου, το καλοκαίρι του 2019

«Είπα στην ομάδα μου ότι οι Κινέζοι έχτισαν ένα νοσοκομείο στο Γουχάν μέσα σε 10 ημέρες», δήλωσε ο Ρόθμπεργκ στο περιοδικό IEEE Spectrum Magazine (ειδική έκδοση για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και ηλεκτρονικούς) έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει τα σχέδιά του με ένα Tweet στις 7 Μαρτίου, «Θα μπορούσαμε, λοιπόν, κι εμείς στον ίδιο χρόνο, να αναπτύξουμε και να “παρατάξουμε” ένα πραγματικό τεστ για έλεγχο του Covid-19 στο σπίτι», είπε. Και μπορεί μεν η προθεσμία να έχει λήξει, ο Ρόθμπεργκ, όμως, βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

Το project πραγματοποιείται από επιστήμονες στο Homodeus, μια εταιρεία συνθετικής βιολογίας  με επιταχυντή 4Catalyzer, που ο Ρόθμπεργκ δημιούργησε το 2014. Εχοντας απλοποιήσει τη λήψη εκκρίματος από τη μύτη ή το στόμα με μια μπατονέτα (Q-tip), τρεις δοκιμαστικούς σωλήνες (αν και προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό τους) και μια εφαρμογή (app) που θα καθοδηγεί τον χρήστη σε κάθε φάση, ο Ρόθμπεργκ είναι αποφασισμένος να καταστήσει το τεστ του όσο το δυνατόν πιο προσιτό και εύκολο στη χρήση.

Βάζοντας τα δείγματα της μπατονέτας μέσα σε κάθε σωλήνα, θα γίνεται μια χημική αντίδραση, και το χρώμα που θα προκύπτει στον τρίτο σωλήνα (κόκκινο αν έχεις τον ιό, πράσινο αν δεν έχεις, και διαφανές εάν δεν κατάφερε να το «διαβάσει») θα διευκολύνει τον χρήστη να ξεκαθαρίσει την κατάστασή του.

Ο Τζόναθαν Ρόθμπεργκ στηρίζει τους συνεργάτες του μέσω Twitter

Στη συνέχεια, θα βγάζει με το κινητό του (χρειάζεται smartphone για τη διαδικασία) μια φωτογραφία του δοκιμαστικού σωλήνα και η εφαρμογή θα δίνει τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ επίσης θα τα στέλνει και στην αρμόδια υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Το να μην γίνεται, βέβαια, ο έλεγχος σε εργαστηριακές συνθήκες -καθώς ο χρήστης θα βρίσκεται στο σπίτι του – ενέχει παγίδες, για παράδειγμα, αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης του δείγματος, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Ο Ρόθμπεργκ θα πρέπει, επίσης, να πείσει τους κατασκευαστές να το παράγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να βρεθούν αρκετοί χορηγοί ώστε να είναι δωρεάν για όσους δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Αλλά δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, αναμένεται ότι οι χορηγοί θα βρεθούν, γράφει η Telegraph.

Προς το παρόν, πάντως, η ομάδα του Ρόθμπεργκ συναρμολογεί ένα test kit για το πανεπιστήμιο του Yale, με την ελπίδα να πάρει επικύρωση «χρυσού προτύπου». Και ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει.