Ρένα Δούρου και Αλέξης Τσίπρας όλο χαμόγελα. Δεν φταίνε άραγε καθόλου; Η Περιφερειάρχης έλεγε ότι μέσα σε έξι μήνες γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Και είναι στη θέση της τρία χρόνια | SOOC
Επικαιρότητα

Εθνικό πένθος και αποποίηση ευθυνών

Πρωτοφανής θεομηνία, πρωτοφανής αριθμός νεκρών. Πρωτοφανής και η αυταπόδεικτη ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Με μία μηνυτήρια αναφορά η Ρένα Δούρου έσπευσε να απαρνηθεί τις πρόδηλες ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής. Αλλα όμως έλεγε η ίδια το 2014...
Protagon Team

Οι 15 νεκροί έφεραν εκτός από σοκ στην κοινή γνώμη και ένα συγκινητικό πρωθυπουργικό διάγγελμα για τα θύματα της καταστροφής στη Μάνδρα. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες κηρύσσοντας εθνικό πένθος. Ηταν, είπε, το λιγότερο που μπορούσε να κάνει. Ομως εδώ το ζητούμενο δεν είναι το λιγότερο, αλλά το περισσότερο. Και σε αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής πιάστηκαν απροετοίμαστες, ψάχνοντας τις ευθύνες για την καταστροφή (ως συνήθως) σε άλλους αλλά και στην… κλιματική αλλαγή…

Τουλάχιστον 24 ώρες μετά το φονικό πέρασμα των ορμητικών χειμάρρων στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα και ορισμένοι εξ αυτών θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν στα λασπόνερα, δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε για τους τύπους ένα συντονισμένο, συγκροτημένο σχέδιο άμεσης βοήθειας.

Μόνη η Πυροσβεστική, με τη συνδρομή κατοίκων και του Ερυθρού Σταυρού έδωσε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης αδιάκοπη μάχη για τον απεγκλωβισμό ατόμων, τη διάνοιξη δρόμων και την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου συσκέπτονταν υπό τον Πρωθυπουργό για να διαπιστώσουν στο τέλος ότι η κατάσταση «είναι πολύ δύσκολη και πρωτοφανής» (κατά τη διατύπωση της σχετικής ανταπόκρισης του ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η τηλεόραση δεν έδειξε ούτε ένα γκρέιντερ, ούτε μία υδροφόρα για να καθαρίσουν τους γεμάτους φερτά υλικά δρόμους. Σπίτια-λίμνες, δρόμοι απροσπέλαστοι, αυτοκίνητα παλιοσίδερα το ένα πάνω στο άλλο, ήταν το σκηνικό της Πέμπτης, παρά τις υποσχέσεις της Περιφέρειας Αττικής για άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου άνοιξε μόλις το πρωί της Πέμπτης, ενώ για την παλιά Εθνική Οδό δεν πρέπει να το συζητάμε. Πάνω δε που οι κάτοικοι πρόλαβαν να πάρουν μία ανάσα, η κακοκαιρία ξαναχτύπησε και από το πρωί της Πέμπτης το σκηνικό επαναλαμβάνεται (ας ελπίσουμε όχι με τις ίδιες φονικές συνέπειες).

Τι κάνεις λοιπόν όταν έχεις πάρει την εξουσία καταγγέλλοντας μονίμως την καταστροφή και τώρα η καταστροφή σημειώνεται επί των ημερών σου; Ενώ υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αδικήματα για τα αίτια της καταστροφής, η άφαντη έως το βράδυ περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προέβη, λέει, σε μηνυτήρια αναφορά. Κατά ποίου άραγε, μήπως του εαυτού της;

Ηταν η ίδια που επί κυβέρνησης Σαμαρά εξαπέλυε «κεραυνούς» κατά των υπευθύνων επειδή όπως κατήγγειλλε τότε, δεν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Τώρα; Η κυρία Δούρου είναι τρία χρόνια Περιφερειάρχης.

Tι έλεγε η κυρία Δούρου το 2014;

Για όσους δεν θυμούνται πρόκειται για την ίδια κυρία Δούρου που το 2014, έλεγε ότι της αρκούν έξι μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και φρόντιζε να επιτεθεί στον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Ελεγε λοιπόν:

«Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η Παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές». Μάλιστα τον Οκτώβριο το 2014 όταν η κακοκαιρία είχε χτυπήσει το Καματερό η κυρία Δούρου δήλωνε «οι συμπολίτες μας ξέρουν ποιοι είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι το 2014 είναι ζητούμενο το αντιπλημμυρικό έργο σε μία ευρωπαϊκή χώρα».

Αυτό που μπορούσε να γίνει σε έξι μήνες, πώς δεν το έκανε η κυρία Δούρου μέσα σε τρία χρόνια που είναι Περιφερειάρχης Αττικής. Υοτίθεται μάλιστα ότι στις αρχές Νοεμβρίου έγινε και σύσκεψη για να είναι προετοιμασμένη η Περιφέρεια με μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

(Ιδού και το σχετικό ρεπορτάζ:)

Η απορία είναι απλή: αν δεν ήταν «προετοιμασμένη» η Περιφέρεια, τι θα συνέβαινε; Πόσες περισσότερες χαμένες ζωές θα θρηνούσαμε;

Ορμητικοί χείμαρροι είχαν πλήξει τη Μάνδρα και πριν από μερικά χρόνια (όχι βέβαια με την ένταση της Τετάρτης). Τα αίτια, τα ίδια. Οι ευθύνες επίσης. Αλλά με μία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου είναι ένας εύσχημος τρόπος να «επικοινωνήσεις» ότι δεν φταις εσύ, αλλά κάποιοι «άλλοι». Αλλωστε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη περιγραφεί από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, από τη βουλευτή Χαρά Καφαντάρη που την απέδωσε στην κλιματική αλλαγή. Παλιά έφταιγαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά η κλιματική αλλαγή.

Η λέξη πρόληψη είναι βέβαια άτοπο να αναφέρεται, αλλά τουλάχιστον ας υπήρχε ένα σχέδιο έκτακτης επέμβασης και άμεσης συνδρομής των πληγέντων. Γιατί μία Πυροσβεστική και η αυταπάρνηση των ανδρών της δεν φτάνει. Ισως πάλι να γίνει ακόμα μία σύσκεψη ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα και -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- να μην ξαναζήσουμε μία τέτοια καταστροφή…

Ο Νίκος Παππάς έκανε όμως ένα βήμα παραπέρα: Η σύσκεψη, είπε, θα είναι διαρκής και κατόπιν εντολών του Αλέξη Τσίπρα (λες και χρειάζονταν) «δεν θα σηκώσει κανείς το κεφάλι αν δεν βεβαιωθούμε ότι το καιρικό φαινόμενο έχει περάσει»! Οι πληγέντες πότε άραγε θα σηκώσουν κεφάλι;

Βέβαια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έσπευσε να σημειώσει πως δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών καθώς και ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση εκπέμπει από τις πληγείσες περιοχές, ενημερώνοντας τον κόσμο «με ψυχραιμία και ετοιμότητα»…

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε να βάλει ο -πάντα ευαίσθητος για τέτοια θέματα- υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, διαπιστώνοντας (ως μέλος της κυβέρνησης των διαπιστώσεων) σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία (Πρώτο Πρόγραμμα), πως «είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αττικής». Ενα απλό plan θα ήταν αρκετό…