Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με αφορμή την πρόταση του Πρωθυπουργού της χώρας προς την Κομισιόν για Σχέδιο Εξι Σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, βγήκε και είπε ότι «οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης».
Εν μέσω διεθνούς έκρηξης των τιμών των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση,η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μείγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος».
Και μάλιστα πρότεινε εθνική διατίμηση στο ρεύμα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση.
«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός, παράλληλα με τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ηγείται μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας πειστικής, δυναμικής και μακροπρόθεσμης απάντησης στο δύσκολο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, ώστε να ανακουφιστούν, κατά το δυνατόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας επιμένει στην ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και αναποτελεσματική στρατηγική των συνθημάτων και των απλοϊκών προσεγγίσεων», σχολίασε ο κ. Οικονόμου για να συμπληρώσει:
«Η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην ΕΕ για να δυναμώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λύσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει από μόνη της. Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς, σε ώρες κρίσιμες και δύσκολες για όλο τον πλανήτη, είναι εγκλωβισμένος ξανά στη στρατηγική που ακολούθησε και στο παρελθόν, του ποντικιού που βρυχάται, πιστεύοντας ότι έτσι θα φοβίσει το τέρας. Η ευθύνη είναι συνάρτηση της λογικής ανάλυσης και της κατανόησης της διεθνούς και εγχώριας πραγματικότητας, πολιτικές αρετές που στερείται ο κ. Τσίπρας.
Ειδικότερα τώρα:
– Η εθνική διατίμηση που προτείνει ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε απομόνωση τη χώρα και σε επιδότηση των εγχώριων παραγωγών ενέργειας με λεφτά των φορολουγουμένων. Αντίθετα αυτό που προτείνει ο Πρωθυπουργός –ανάμεσα στα άλλα– και που αναγνωρίζει και ως ανάγκη η ΕΕ είναι πλαφόν στην τιμή του TFT, δηλαδή στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας τη στιγμή που αυξάνονται οι τιμές, δίχως να μειώνεται η παροχή αερίου.
– Στα της απολιγνιτοποίησης, οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν είναι αυτές που είχαν –ορθώς– προγραμματιστεί να κλείσουν επί ΣΥΡΙΖΑ, διότι είχαν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, μέχρι πολύ πρόσφατα οι λιγνιτικές μονάδες σε καμία ώρα της ημέρας δεν είναι φθηνότερες από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, που λειτουργούν παράλληλα.
– Η ΔΕΗ, αφού γλίτωσε τη χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έχει μέχρι σήμερα δώσει 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει μέρους του κόστους για τους πελάτες της κάτι που προφανώς θα ήταν αδύνατον αν συνεχιζόταν η καταστροφική πολιτική της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ
– Η κυβέρνηση έχει διαθέσει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.
– Με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν μπορεί το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προς της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.
– Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα παρουσιάσει επιπλέον μέτρα στήριξης, σχεδιασμένα και κοστολογημένα έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον περιορισμό των συνεπειών της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών.
– Την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση που δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα αφού απαιτούνται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες και συνεννοήσεις.
Στα λόγια του αέρα του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς με συγκεκριμένα μέτρα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης».