| INTIME NEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Επικαιρότητα

ΕΣΥ: Πώς τα πήγαν οι σημερινοί διοικητές στις εξετάσεις

Οι μισοί από τους σημερινούς διοικητές των μονάδων του ΕΣΥ, κόπηκαν στη γραπτή δοκιμασία που αποτελεί το πρώτο βήμα επαναδιορισμού, βάσει του νέου πλαισίου επιλογής στελεχών στο Δημόσιο. Αρα δεν θα επανατοποθετηθούν στις ίδιες θέσεις. Συνεχίζουν όμως να διοικούν το ΕΣΥ ωσότου έρθουν οι επόμενοι
Protagon Team

Οι σημερινοί διοικητές των νοσοκομείων της χώρας διορίστηκαν στις θέσεις τους με τον «πατροπαράδοτο» τρόπο: επιλέχθηκαν με βάση ορισμένα κριτήρια, από τον αρμόδιο υπουργό. Αν είχαν εξεταστεί στο γραπτό τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ -στο οποίο εξετάζονται με βάση το νέο νόμο οι ενδιαφερόμενοι για την διοίκηση των μονάδων του ΕΣΥ- οι μισοί από τους επιλεγέντες δεν θα ήταν σήμερα διοικητές νοσοκομείου…

Δεν είναι θεωρία, αποδείχθηκε στην πράξη. Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, πολλοί από τους σημερινούς διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ εκδήλωσαν εκ νέου ενδιαφέρον και στα τέλη Μαρτίου εξετάστηκαν γραπτώς στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ – το πρώτο που διεξήχθη με σχοπό την επιλογή ανώτερων στελεχών στην Ιστορία του Δημοσίου. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη η εφημερίδα «Καθημερινή», οι μισοί από αυτούς (55%) κόπηκαν! Έτσι δεν συνέχισαν στο επόμενο βήμα, αυτό της συνέντευξης…

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν στην «Καθημερινή» ότι το ποσοστό επιτυχίας αποδεικνύει ότι το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αξιοκρατία, καθώς «δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα». Παράλληλα «διαψεύδονται και όσοι υποστήριζαν ότι και πάλι οι ίδιοι ημέτεροι θα τοποθετηθούν σ’ αυτές τις καίριες θέσεις ευθύνης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν για χρόνια σε αυτές τις θέσεις δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα επιλογής και δεν είχαν δεξιότητες σε βασικά εργαλεία διοίκησης. Και είναι επίσης σαφές ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές, οι «κομμένοι» σε μεγάλο βαθμό, αν όχι στο σύνολό τους, παραμένουν στις θέσεις τους.

Η διαδικασία

Με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών δημοσίων οργανισμών (πάνω από 600 θέσεις ευθύνης σε όλο τον δημόσιο τομέα) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται πλέον (απευθείας) από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Συνολικά για τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα περίπου 130 νοσοκομεία της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στο γραπτό τεστ 1.277 άτομα.

Οι 15 πρώτοι επιτυχόντες στο τεστ στη συνέχεια θα περάσουν από συνέντευξη σε ειδικά συμβούλια. Μέσω της συνέντευξης, θα προκύψουν τρεις φιναλίστ για κάθε θέση, ενώ η τελική απόφαση για το ποιος εκ των τριών θα καταλάβει τη θέση είναι στα χέρια του αρμόδιου υπουργού. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο υπουργός πρέπει να έχει λόγο διότι έχει και την πολιτική ευθύνη ενώ έχει και άμεση συνεργασία με τα ανώτερα στελέχη του ΕΣΥ.

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η διαδικασία των συνεντεύξεων με τους αρχικώς επιτυχόντες για τις θέσεις που αφορούν τις υγειονομικές περιφέρειες. Οι διαδικασίες πιθανώς να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών οι οποίοι στη συνέχεια θα συμμετέχουν στις επιτροπές συνεντεύξεων που θα επιλέξουν τους φιναλίστ για τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία της χώρας δεν αναμένεται να αποκτήσουν νέες διοικήσεις νωρίτερα από το φθινόπωρο…

Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες για την επιλογή νέων διοικήσεων σε μια σειρά από εποπτευόμενους -και πολύ κρίσιμους- φορείς του υπουργείου Υγείας.

Το τεστ

Το τεστ δεξιοτήτων στο οποίο εξετάστηκαν γραπτώς οι ενδιαφερόμενοι για τον τομέα της Υγείας -και εγκαινίασαν τη διαδικασία για όλο το Δημόσιο- χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα απαιτητικό και για πολύ καλά προετοιμασμένους.

Οι ενότητες του Παραγωγικού και Επαγωγικού Συλλογισμού καθώς και της Διαχείρισης Εργασιακών Σεναρίων φαίνεται πως δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψήφιους διοικητές και αναπληρωτές. Σύμφωνα με τις αναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων στη διαδικασία, στο πρώτο μέρος της εξέτασης ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για να απαντήσουν σε 12 ερωτήματα, καθένα με πέντε ή έξι επιλογές, ήταν μόλις 18 λεπτά. Την ίδια στιγμή τα θέματα εργασιακής διαχείρισης και ανάλυσης σεναρίων, όπως υποστηρίζουν, αφορούσαν περισσότερο το ευρύτερο Δημόσιο και όχι τον τομέα της Υγείας.

Εξάλλου, δεν εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι στα ίδια ερωτήματα. Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, η δοκιμασία ξεκίνησε για όλους τους υποψηφίους με μια ερώτηση μέτριας δυσκολίας.

Εάν ο υποψήφιος απαντούσε σωστά στην ερώτηση αυτή, τότε η επόμενη ερώτηση είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ενώ εάν απαντούσε λανθασμένα τότε είχε να αντιμετωπίσει ερώτηση μικρότερου βαθμού δυσκολίας. Αυτή η ροή/διαδικασία επαναλαμβανόταν μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο των ερωτήσεων.