Η... μάχη της ομπρέλας για μία σπιθαμή άμμου δίπλα στο λίγο πιο δροσερό κύμα, στο Ραμπάτ | EPA/JALAL MORCHIDI
Επικαιρότητα

Εσπασαν τα θερμόμετρα στο Μαρόκο: Στους 50,4 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-ρεκόρ

Ενα καλοκαίρι με απανωτούς καύσωνες βιώνει η βορειοαφρικανική χώρα, λόγω θερμών αερίων μαζών από τα νότια, που προκαλούν και δασικές πυρκαγιές
Protagon Team

Ο μετεωρολογικός σταθμός της Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο, κατέγραψε την Παρασκευή μέγιστη θερμοκρασία 50,4° Κελσίου, που θεωρείται νέο εθνικό ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας της χώρας.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 13 Ιουλίου στη Σαμάρα, στη δυτική Σαχάρα, και ήταν 49,9° Κελσίου.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταγράφτηκε θερμοκρασία πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου στο Μαρόκο.

Από την αρχή του καλοκαιριού, η χώρα δοκιμάζεται από σειρά κυμάτων καύσωνα και καταγράφει θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ.

«Ο καύσωνας οφείλεται σε ξηρές και θερμές αέριες μάζες από τον νότο που προκαλούν αισθητή άνοδο των θερμοκρασιών, ξεπερνώντας τον μηνιαίο μέσο όρο κατά 5 ως 13 βαθμούς, ειδικά στις 11 και 12 Αυγούστο», σημείωσαν οι μαροκινοί μετεωρολόγοι.

Στον καύσωνα αποδίδονται δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην Ταγγέρη και πιο ανατολικά, στην επαρχία Τάζα.

Οι πυρκαγιές αυτές, περιορισμένης έκτασης, αλλά ενισχυμένες από δυνατούς ανέμους, προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν μερικές χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, χωρίς να αφήσουν θύματα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ο φετινός Ιούλιος είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφτεί ποτέ στη Γη, ξεπερνώντας κατά 0,33 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο του 2019.

Σε ό,τι αφορά το Μαρόκο, αυτός ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 1961.