Ανθρωπιστικές τραγωδίες όπως αυτή στην Ουκρανία, με την εισβολή και τους καθημερινούς βομβαρδισμούς των Ρώσων, μεταξύ άλλων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για ποικίλου είδους εκκλήσεις και επικλήσεις του αισθήματος αλληλεγγύης και φιλαλληλίας στα social media.
«Αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας», «Με την Ουκρανία», «Βοηθήστε την Ουκρανία», είναι μερικοί από τους τίτλους διαδικτυακών πρωτοβουλιών – εκκλήσεων που κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οπως όμως έκαναν γνωστό ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESEΤ, ήδη εντοπίστηκαν αρκετές ιστοσελίδες που εκμεταλλεύονται την ευαισθητοποίηση του κόσμου με παραπλανητικές εκκλήσεις για συνδρομή στον χειμαζόμενο ουκρανικό λαό ή συγκέντρωση ποσών για τη χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.
Οι εν λόγω ιστοσελίδες προβάλλουν ασαφείς ισχυρισμούς για το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια στην Ουκρανία» και σύμφωνα με την ESET, με μία προσεκτικότερη έρευνα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι καμία εξ αυτών δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους χρήστες να αποφύγουν ενδεχομένως ιστοσελίδες όπως οι:
• help-for-ukraine[.]eu
• tokenukraine[.]com
• supportukraine[.]today
• ukrainecharity[.]gives
• ukrainesolidarity[.]org
• ukraine-solidarity[.]com
• saveukraine[.]today
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τις συναισθηματικές εκκλήσεις για βοήθεια που μπορεί να φτάσουν στο email τους.
Επίσης, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα ώστε να πείσουν τους χρήστες να προσφέρουν τη στήριξή τους σε Bitcoin.
Για να αποφεύγονται οι απάτες φιλανθρωπίας, οι ειδικοί της ESET συμβουλεύουν:
1. Ελέγξτε προσεκτικά πριν δώσετε χρήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε γνωστούς οργανισμούς που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.
2. Δωρίστε τα χρήματά σας μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης ή απευθυνθείτε απευθείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για οδηγίες.
3. Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών. Συνήθως, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν ζητούν τέτοιου είδους «δωρεές».
4. Μην κάνετε «κλικ» σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνονται περίεργα και, κυρίως, προέρχονται από άγνωστες πηγές. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρασύρουν, ώστε να κατεβάσετε άθελά σας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.
5. Να είστε επιφυλακτικοί ακόμη και με μηνύματα από αξιόπιστες πηγές, εκτός αν επαληθεύσετε ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Για να το κάνετε αυτό, επικοινωνήστε με την εν λόγω πηγή με άλλο μέσο από αυτό με το οποίο το λάβατε, π.χ. τηλεφωνικά, εάν το λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
6. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μία φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός εάν επαληθεύσετε ότι ο οργανισμός είναι νόμιμος. Ο φίλος που το συστήνει μπορεί να μην έχει κάνει την έρευνά του και ο αριθμός των likes σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λέει πολλά για τη νομιμότητά της.
7. Μην ενδίδετε σε αδικαιολόγητη πίεση, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για να σας πιέσουν να κάνετε δωρεά.