Κάποτε με τη φράση «υποβρύχιος πόλεμος» (ή «υποβρύχια άμυνα») οι άνθρωποι χαρακτήριζαν τα πολεμικά επεισόδια που διεξάγονται με συγκεκριμένα υποβρύχια μέσα: σκάφη, τορπίλες, βόμβες, νάρκες, εκρηκτικά, κ.λπ. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά, επειδή σε θάλασσες και ωκεανούς έχουμε από καιρό ποντίσει αγωγούς μεταφοράς καυσίμων και δίκτυα οπτικών ινών. Η εξέλιξη, δηλαδή, της τεχνολογίας διεύρυνε την έννοια του «υποβρυχίου πολέμου». Το απέδειξε το Ουκρανικό, με το σαμποτάζ στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2022, και μάλλον το αποδεικνύει τώρα και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Η Repubblica, βασισμένη σε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων, έγραψε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί φοβούνται ότι μόλις εμπλουτίστηκε η έννοια του «υποβρυχίου πολέμου» με νέα δεδομένα. Φυσικά, όσα μετέδωσαν οι Ισραηλινοί δεν επιβεβαιώνονται, ωστόσο οι φήμες επιμένουν: οι Χούθι της Υεμένης έχουν επιτεθεί στα καλώδια οπτικών ινών της Ερυθράς, τα οποία είναι τμήμα του δικτύου σύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία. «Ολη η ψηφιακή ζωή μας περνάει μέσω αυτών των πολύ ευπαθών καλωδίων, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, οι ανταλλαγές data, τα πάντα» σημείωσε κάπως μελοδραματικά το ρωμαϊκό μέσο. «Μερικοί δύτες, ή ακόμη και μία άγκυρα, μπορεί να τα καταστρέψουν».
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «πριν από δύο εβδομάδες οι Χούθι είχαν απειλήσει να επιτεθούν στο δίκτυο» και κατόπιν έδωσε τα στοιχεία που παρέθεσε η ισραηλινή ιστοσελίδα Globes. Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι «έμαθαν» πως «τέσσερα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας έχουν υποστεί ζημιές στην Ερυθρά, στην περιοχή μεταξύ της σαουδαραβικής Τζέντα και του αφρικανικού Τζιμπουτί». Κατά τις πηγές τους, «είναι καλώδια των εταιρειών AAE-1, Seacom, EIG και TGN». Το αποτέλεσμα; «Εχει προκληθεί σοβαρή διακοπή των ιντερνετικών επικοινωνιών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με τη μεγαλύτερη ζημιά να την έχουν υποστεί οι χώρες του Κόλπου και η Ινδία».
Οι Ιταλοί σχολίασαν ότι, αν και η επισκευή απαιτεί εργασίες αποκατάστασης οκτώ εβδομάδων, «η βλάβη δεν είναι δραματικών διαστάσεων, διότι η ύπαρξη άλλων δικτύων κατά μήκος της ίδιας διαδρομής επιτρέπει την ανακατεύθυνση της κυκλοφορίας των δεδομένων» και θύμισαν ότι στην ίδια περιοχή οι Χούθι «εκτοξεύουν πυραύλους και κινούν drones εναντίον πλοίων εδώ και μήνες». Οσον αφορά το «μπίζνες» σκέλος αυτής της ιστορίας, έγραψαν ότι οι εταιρείες που κυρίως ζημιώθηκαν είναι κινεζικών (Unicom) και βρετανικών (British Telecom) συμφερόντων – και αυτό παρά το γεγονός ότι «οι σιίτες πολιτοφύλακες απέφευγαν εχθρικές ενέργειες κατά της Κίνας, μάλιστα ακόμη επιτρέπουν στα εμπορικά πλοία της να περνούν ανενόχλητα μπροστά από τις ακτές της Υεμένης».
Η είδηση μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο η Repubblica θύμισε ότι υπάρχει προηγούμενο: «Τον περασμένο Οκτώβριο στη Βαλτική, μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, τσακίστηκαν σωλήνες ενός αγωγού αερίου και σκίστηκε ένα καλώδιο οπτικών ινών. Οι έρευνες των Φινλανδών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή ήταν έργο ενός κινεζικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενός παγοθραυστικού σχεδιασμένου για την Αρκτική, το οποίο με την τεράστια άγκυρά του ανασκάλεψε σαν βυθοκόρος τον πυθμένα της θάλασσας σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Παραμένει άγνωστο αν έγινε σκοπίμως ή ήταν ατύχημα».
Το ρεπορτάζ έκλεισε με τη διαπίστωση ότι στις θάλασσες η προστασία των αγωγών καυσίμων είναι δύσκολη υπόθεση, όμως η προστασία των δικτύων οπτικών ινών είναι σχεδόν αδύνατη. «Οι σωλήνες οπτικών ινών έχουν διάμετρο ίση με αυτήν του λάστιχου ποτίσματος, έχουν συνολικό μήκος 1.400.000 χιλιόμετρα και διακλαδίζονται σε 574 κύριες αρτηρίες. Κοντά στις ακτές οι βλάβες επισκευάζονται πιο εύκολα, ενώ στα βαθιά τα πράγματα περιπλέκονται». Και το πολιτικό συμπέρασμα εν κατακλείδι: «Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι αντιμετωπίζουμε μία νέα διάσταση σύγκρουσης».