Αμερικανικά αεροσκάφη πάνω στο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» (φωτογραφία αρχείου) | EPA/DIMITRIS PAPAMITSOS HANDOUT
Επικαιρότητα

Ερυθρά Θάλασσα: Μπαράζ drones και πυραύλων των Χούθι κατέρριψαν ΗΠΑ και Βρετανία

Τη μεγαλύτερη επίθεση μετά την 7η Οκτωβρίου εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, το βράδυ της Τρίτης, εναντίον εμπορικών πλοίων, αλλά την απέκρουσε το πολεμικό ναυτικό του διεθνούς συνασπισμού που βρίσκεται στην περιοχή
Protagon Team

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 18 drones και τρεις πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν την Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών σκαφών.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των σιιτών ανταρτών που στηρίζει το Ιράν, όπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Σύμφωνα με την CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης της «περίπλοκης» επίθεσης. Κατά την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επίθεση των ανταρτών εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εξαπέλυσαν περίπλοκη επίθεση με ιρανικού σχεδιασμού drones, πυραύλους κρουζ εναντίον σκαφών επιφανείας και βαλλιστικό πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας», σύμφωνα με την δυτική στρατιωτική διοίκηση.

Για την κατάρριψη των drones και των πυραύλων επιχείρησαν μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά και βρετανικό πολεμικό πλοίο.

Την πληροφορία ότι σημειώθηκε νέο «συμβάν» ασφαλείας στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Υεμένης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, δημοσιοποίησε και η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

«Η UKMTO έλαβε πληροφορίες για συμβάν περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα», κατά το οποίο υπήρξε «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. «Επενέβησαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού» και «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», σημείωσε η βρετανική υπηρεσία, παροτρύνοντας τα εμπορικά σκάφη να κινούνται με «προσοχή» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ναυτικός συνασπισμός ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες 12 χώρες τον Δεκέμβριο με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε πως ακόμη μια φρεγάτα, το σκάφος «HMS Richmond», βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούτι.